Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BPK Goražde

Počela vakcinacija protiv HPV virusa, prijavljeno 50 djevojčica

hpv virus vakcinacija
FOTO: Fena

Djevojčica Azra jedna je od prvih koja se vakcinisala uz saglasnost roditelja: “Ovom prilikom pozivam sve svoje vršnjakinje da se vakcinišu”

U Domu zdravlja “Dr. Isak Samokovlija” Goražde i Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde po prvi put počela je vakcinacija protiv HPV virusa, uzročnika raka grlića maternice, a za ovaj vid imunizacije do sada je prijavljeno 50 djevojčica.

Djevojčica Azra Bašić jedna je od prvih koja se vakcinisala uz saglasnost roditelja.

– Ja sam se vakcinisala protiv HPV virusa za koji znam da uzrokuje rak grlića maternice i ovom prilikom pozivam sve svoje vršnjakinje da se vakcinišu jer se pokazalo da je ova vakcina najbolja zaštita od ovog virusa – kazala je Bašić.

Ciljana populacija su djevojčice od šestog do devetog razreda

Prvu vakcinu protiv HPV virusa primila je i kćerka direktorice Zavoda za javno zdravstvo Medine Bičo koja naglašava da je riječ o provjerenoj, kvalitetnoj i izrazito učinkovitoj vakcini.

– Ciljana populacija su djevojčice od šestog do devetog razreda mada, ukoliko budemo imali dostupnih vakcina, ta se ciljana grupa može proširiti i na žene od 25 godina jer je ovaj virus jako raširen i u 80 posto slučajeva imaju ga žene i muškarci. Imamo dakle određene tipove koji su onkogeni i koji mogu da da izazovu rak grlića maternice – napomenula je dr. Bičo.

Specijalista pedijatar u Dječijem dispanzeru goraždanskog Doma zdravlja dr. Edin Mujković podsjeća da je vakcinacija protiv HPV virusa odnedavno počela u BiH, dok se ovaj vid imunizacije u svijetu provodi od 2006. godine. Naveo je da su istraživanja koja su do sada provedena pokazala da je u određenim zemljama obolijevanje od karcinoma grlića maternice svedeno na minimum.

– Izuzetno mi je drago što je Federalni zavod za javno zdravstvo pokrenuo ovaj projekat i u budućnosti planiraju da ova vakcina možda uđe i u zvanični kalendar imunizacije u BiH. Za sada je u BPK prijavljeno 50 djevojčica uzrasta od 12 do 14 godina, naravno uz saglasnost roditelja, a kantonalni Zavod za javno zdravstvo i ginekolog dr. Edin Čengić su održali i edukacije za roditelje djece osnovnih škola – kazao je dr. Mujković.

Provodi se i testiranje na HPV virus kojim će biti obuhvaćeno 200 žena

Za vakcinaciju protiv HPV virusa u BPK Goražde 50 doza vakcine obezbijedio je Federalni zavod za javno zdravstvo, dok je 100 doza donirao Kanton Sarajevo. To je dovoljno za vakcinisanje 75 djevojčica s obzirom na to da se primaju dvije doze u vremenskom razmaku od pola godine.

Uz podršku kantonalnog ministarstva zdravstva u BPK Goražde se provodi i skrining odnosno testiranje na HPV virus kojim će biti obuhvaćeno 200 žena.