Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogledajte slike koje je naslikao Adolf Hitler

hitelr

Prije potpisivanja izvršnih odredbi čije su posljedice bile smrt miliona nevinih ljudi te uništenja zapadnog svijeta kakav je dotad bio, Adolf Hitler je bio čovjek s izraženom umjetničkom stranom – kao slikar.

Rođeni je Austrijanac u osnovnoj školi bio dobar učenik, dok je u srednjoj podbacio – kako je sam govorio, zbog sukoba sa svojim ocem i inata.

Nakon završetka srednje škole, Adolf nije nastavio s daljnjim školovanjem. Mogli bismo ga nazvati i lijenim, jer nije pokazivap želju za nikakvim radom, a financijsko stanje obitelji kao niti roditelji ga nisu prisiljavali na to.

Umjesto toga, uz podršku svoje popustljive majke, proveo je dvije godine živeći neurednim životom, čitajući knjige, svirajući klavir, slikajući i sanjajući da će jednom postati veliki umjetnik.

Ovo razdoblje je opisao kao “najljepše u životu”.

Družio se s Augustom Kubizekom, mladićem koji je dijelio Hitlerove snove i bio vrlo fasciniran njime i njegovim idejama.

Ipak, 1907. je Adolf shvatio kako želi nešto napraviti sa svojim životom, a jedina nit vodilja mu je bila želja za umjetničkim ostvarenjem. Odlučio upisati Akademiju likovnih umjetnosti u Beču.

Na upisu u Akademiju nije uspio; ušao je u uži izbor kandidata, ali ispao je u drugom krugu ocjenjivanja.

Kasnije je priznao da mu je neuspjeh bio šok budući da je bio potpuno siguran u sebe. Profesor koji ga je ocjenjivao komentarisao je da su mu prikazi građevina vrlo dobri, što je mladog Hitlera potaknulo da se zainteresira za arhitekturu.

Iako tvrdi da je tada odlučio postati arhitekt, i iduće godine je pokušao upisati Akademiju, a tada je ispao već u prvom krugu. Iako nije upisao Akademiju, Hitler se odlučio preseliti u Beč; uz penziju za siročad i financijsku potporu od tetke, mogao je živjeti bez rada.

Prijatelj Kubizek mu se također pridružio kao cimer jer je studirao muziku.

U Beču je Hitler razgledao kulturne znamenitosti i kovao planove o potrebnim arhitektonskim preinakama grada, Kubizek tvrdi da ga politika nije zanimala.

Kad je od preminule tetke dobio nasljedstvo preselio je u skromni Dom za samce i životario slikajući razglednice koje je jedan njegov kolega prodavao po kafanama.

Hitler je svoje slike nazivao prosječnima i amaterskima, iako je na njima pristojno zarađivao.