Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poribljavanje Drine sa 5.500 komada pastrmke

drina poribljavanje333

U Drinu u Goraždu danas je pušteno nešto više od 5.500 komada velike i male pastrmke čime je nastavljen trend poribljavanja u skladu sa finansijskim mogućnostima kojima raspolaže Udruženje sportskih ribolovaca.

Kako je kazao predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca Goražde Halid Pekaz, Drina je poribljena sa oko 500 komada velike i 5.000 komada male pastrmke, veličine od 10 do 15 centimetara, za što je izdvojeno 5.500 KM.

– To je čitavo matično jato za mrijest koji će se, nadamo se, desiti na ovom području. Osim na lokaciji ispod mosta “Alije Izetbegovića” poribljavanje je izvršeno na rijeci Osanici i drugim mjestima uzvodno od centra grada – pojasnio je Pekaz.

Dodao je da je u skladu sa planom i programom udruženja poribljavanje predviđeno jednom godišnje. Prioritet je kaže, poribljavanje Drine sa mlađi mladice.

– Naredno poribljavanje planiramo u proljeće naredne godine i uporno tragamo za mlađi mladice što je sada nemoguće pronaći na prostorima BiH. To bi bilo od velikog značaja, jer mislim da nikada u poslijeratnom periodu nije vršeno poribljavanje mladicom – kazao je predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca Goražde.