Život i zdravlje

masovni bunt

Praksa stara hiljadu godina: Zašto Iranke u znak protesta šišaju kosu

29/09/2022

Praksa se navodi u Šahnami, 1000 godina starom perzijskom epu

Na fotografijama na društvenim mrežama vidi se kako uplakana Iranka kleči pored lijesa mrtvog brata i škarama reže kosu. Njeni rođaci pozivaju na pravdu dok ona baca odrezanu kosu na lijes.

Opraštali su se od 36-godišnjeg Javada Heydarija koji je prošle sedmice smrtno stradao na jednom od protuvladinih protesta koji su zahvatili Iran.

Slike poput ovih potakle su žene diljem svijeta da se pridruže iranskim ženama koje prosvjeduju protiv smrti 22-godišnje Mahse Amini. Umrla je u bolnici 16. septembra, tri dana nakon što je moralna policija privela s ulica Teherana i odvela u “centar za preodgoj”.

S Bliskog istoka, Europe i diljem Sjedinjenih Država, žene diljem svijeta pokazale su solidarnost s nevoljama iranskih žena na skupovima i demonstracijama. Neke su također ošišale svoju kosu ili obrijale glavu u javnosti ili tokom snimanja uživo.

U svom dvanaestom danu, protesti su zahvatili više od 40 iranskih gradova, uključujući glavni grad Teheran. Iranske snage sigurnosti suzbijaju demonstrante, stotine su uhapšene, a najmanje 41 demonstrant ubijen. Neke organizacije za ljudska prava navode da je poginulo čak 76 ljudi, piše CNN.

Zašto Iranke šišaju kosu?

Za mnoge iranske žene rezanje duge kose, znak ljepote koji se u Islamskoj Republici mora skrivati, predstavlja oblik protesta.

“Želimo im pokazati da nas nije briga za njihove standarde, njihovu definiciju ljepote ili kako oni misle da bismo trebale izgledati. Pokazujemo koliko smo ljute”, rekla je 36-godišnja Faezeh Afshan, iranska hemijska inženjerka koja živi u Bologni u Italiji.

“U našoj literaturi šišanje je simbol žalosti, a ponekad i simbol protesta. Ako rezanjem kose možemo pokazati koliko smo ljute, učinit ćemo to”, dodala je.

Praksa se navodi u Šahnami, 1000 godina starom perzijskom epu. Ovo djelo se sastoji od gotovo 60.000 stihova, a govori o perzijskim kraljevima. U njemu se u više navrata spominje šišanje ili čupanje kose kao znak žalosti.

“Šišanje kose je drevna perzijska tradicija, kada je bijes jači od sile tlačitelja. Došao je trenutak koji smo čekali. Politika potaknuta poezijom”, napisala je na Twitteru Shara Atashi, spisateljica i prevoditeljica iz Walesa.

U Šahnami, nakon ubistva Sijavaša, njegova supruga Farangis i djevojke koje su je pratile odrezale su kosu u znak protesta protiv nepravde, rekla je Atashi za CNN.

“To je znak protesta protiv ubijanja naših ljudi”

Praksa je također uobičajena u drugim drevnim kulturama. Ep o Gilgamešu, 3500 godina stara pjesma iz drevne Mezopotamije (današnji Irak) pokriva teme tuge i očaja, gdje se rezanje ili čupanje kose koristi pri izražavanje tjeskobe. Ep se smatra jednim od najstarijih svjetskih književnih djela te je navodno imao velik utjecaj na susjedne kulture.

Shima Babaei, iranska aktivistica s prebivalištem u Belgiji, koja je rekla da ju je 2018. uhitila ozloglašena iranska moralna policija jer je javno skinula hidžab u znak prosvjeda, rekla je za CNN da šišanje kose ima “povijesno značenje” za Irance. Žene koje izgube rođaka ponekad bi odrezale kosu u znak žalosti i ljutnje, kazala je.

“Za nas je Mahsa bila naša sestra. Na ovaj način protestujemo. Šišanje kose je ceremonija žalovanja zbog gubitka voljene osobe. A u današnjem kontekstu, to je znak protesta protiv ubijanja naših ljudi”, dodala je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.