Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripadate li novoj Yuccie generaciji?

Yuccie1

Vrijeme hipstera polako prolazi, oni su žurke u garaži zamijenili časovima joge, a stare retro telefone najnovijim iPhone aparatima jer ipak je tako lakše da budu efikasniji na poslu ili da instagramuju slike. I dok se pitamo ko su ti novi hipsteri, novi termin je iznikao.

Iako mrze etiketiranja, dobili su ime svog skupa – YUCCI (čita se jeki), a skraćenica je od Young Urban Creative. Oni su milenijalci koja pripada kreativnoj klasi, obožavaju fleksibilno radno vrijeme i rad od kuće, a poslije vrijedno zasluženih diploma cilj im je da zarađuju od svojih snova i nikako drugačije. OK, ta umjetnička i konformistička crta hipstera je tu, ali i japijevska da se profitira, ali isključivo radeći posao koji se obožava.

Yuccie

Tako da se može reći da su YUCCI nešto između, poput usvojenog deteta hipstera i japijevca. Oni su nova internet generacija koja više voli Instagram od Twittera, koja je ekološki izrazito osviješćena i koja brine za nezbrinute životinje. Izbjegavaju vidljive tetovaže jer ipak žele da napreduju u karijeri. Nije im problem da se angažuju srcem i tijelom u nesigurne projekte, makar to značilo smanjene honorare. Obožavaju old school serije poput Seinfelda, više vole da jedu po restoranima (i to naravno mora biti instagramisano), a umjesto jahte i luksuzno brendirane odjeće nose cool odjevne komade koje samo jednako cool ljudi razumiju (i to mogu da priušte).

YUCCI MANTRA: Zaslužuješ da zarađuješ tako što ćeš biti svoj. Tvoje ideje su vrijedne. Prati svoje snove.

Kojih 10 odjevnih komada YUCCI nosi?

RETRO FIRMIRANE NAOČALE – Iako je ovo možda odlika fensera koji bez popularnog luksuznog modela naočala za sunce ne može da izađe iz kuće, YUCCI ipak više preferira marke koje nisu tako poznate široj javnosti i uvijek su u pitanju retro modeli.

DUKSERICE SA KAPULJAČOM – Za njih je karakterističan opušten outfit koji na prvi pogled izgleda neformalno, kao da se nisu trudili pri odabiru stajlinga. Basic odjevni komadi poput jednobojnih pamučnih dukserica su must have u njihovom ormanu.

MNOGO CRNE I SIVE BOJE – Tamne nijanse su njihovo drugo ime jer u njima uvijek izgledaju istovremeno šik i kežual. Često ih možete vidjeti u monohromatskim odjevnim kombinacijama od glave do pete – kad su u sivom to se naziva groutfit, kad su crnom blackout, dok su odjevne kombinacije u teget nijansama bloutfit. Još jedna boja koju obožavaju jeste maslinastozelena, to je vječna klasika, boja koja uvijek garantuje dobar stil.

NIKAKO FIRMIRANE MAJICE – Basic komadi su must have, a jednostavne i jednobojne pamučne majice jedna su od glavnih odlika YUCCI stila. Oni ne vole da se na kilometar vide koje firme nose, tako da su majice sa oznakama jedno veliko no-no.

SPORTSKI DETALJI – Od fluo detalja, preko pantalona ala trenerke do sportskih patika uz jednostavne kombinacije. To je ono što YUCCI-jevci vole jer komfor je njihovo drugo ime.

UNIKATAN NAKIT – Oni su posebni i jedinstveni, pa i najviše cijene ručno rađeni nakit brendova koji prodaju online. Uvijek su u pitanju diskretne ogrličice, prstenje ili minđuše koji doprinose njihovom naizgled jednostavnom oblačenju.

KOŽNE KVALITETNE TAŠNE – Nikako skaj! Oni poštuju luksuzan utisak svoje tašne koja mora biti modernog dizajna, a praktična. I spremni su za nju da izdvoje veću količinu novca. Nikako ne vole firmirane tašne sa printom koje svako prepoznaje poput Louis Vuitton ili Gucci desena.

DUGOTRAJAN TEKSAS – On je bitan i sastavni dio njihovog stila, Diesel farmerke su nezaobilazan komad u njihovom garderoberu.

PRINT KOŠULJE – Ovo je možda jedina direktna asocijacija sa hipsterskim oblačenjem. Iako ne vole pretjerano desenirane odjevne komade, jedna interesantna šarena košulja uvijek može da posluži.

MINIMALISTIČKA OBUĆA – Pored sportskih patika, veliki su fanovi jednostavnih bijelih patika poput Paul Smith Adidasovog modela ili Birkenstocks obuće.