Život i zdravlje

tatoi

Pronađene stotine boca vrijednih vina tokom obnove grčke kraljevske palače

12/07/2021

Između ostalih predmeta, restauratori su pronašli bocu viskija iz vremena krunidbe britanske kraljice Elizabete II. 6. februara 1952. godine te vina Chateau Margaux, Chateau de Vincennes i Chateau Rothschild koja sežu u 19. stoljeće

Za vrijeme obnove nekadašnje ljetne palače grčke kraljevske porodice u mjestu Tatoi sjeverno od Atene, restauratori su pronašli stotine vrijednih boca vina i žestokih pića iz Grčke i inostranstva.

Grčka ministrica kulture Lina Mendoni u nedjelju je rekla da se radi o “nalazima od velike historijske važnosti”. Otkriveno je više od 4.000 boca, a sada se pokušava utvrditi ima li ih još.

Između ostalih predmeta, restauratori su pronašli bocu viskija iz vremena krunidbe britanske kraljice Elizabete II. 6. februara 1952. godine te vina Chateau Margaux, Chateau de Vincennes i Chateau Rothschild koja sežu u 19. stoljeće.

Ljetna palača Tatoi i velika šuma oko nje trenutno se razvijaju kao muzejsko i turističko odredište. Monarhija u Grčkoj ukinuta je 1974. nakon obnove demokratije.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.