Život i zdravlje

preminula žena

Prvi smrtni slučaj nakon primanja Pfizerove vakcine na Novom Zelandu

30/08/2021

U saopštenju se ističe da Odbor smatra da je žena umrla od miokarditisa koji je poznat kao rijetka posljedica "Pfizerove" vakcine

Na Novom Zelandu prijavljen je prvi smrtni slučaj povezan sa primanjem vakcine protiv Covida-19 američke kompanije “Pfizer”, piše BBC.

Ministarstvo zdravlja objavilo je informaciju nakon revizije nezavisnog Odbora za bezbjednost vakcina protiv Covida 19 o smrti žene poslije imunizacije. U saopštenju nije objavljena starosna dob preminule.

U saopštenju se ističe da Odbor smatra da je žena umrla od miokarditisa koji je poznat kao rijetka posljedica “Pfizerove” vakcine.

Miokarditis je upalno oboljenje mišićnog sloja srca koji utiče na sposobnost organa da pumpa krv i može da izazove promjene u radu srca.

“Ovo je prvi slučaj na Novom Zelandu da je smrt nastupila nekoliko dana nakon vakcinacije `Pfizerovim` preparatom”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je slučaj prebačen patologu i da uzrok smrti još nije utvrđen. Nezavisni odbor smatra da je miokarditis, vjerovatno uzrokovan vakcinacijom.

Novi Zeland je do sada privremeno odobrio vakcine protiv Covida 19 “Pfizer/BioNTech”, “Jansen” i “Astra Zeneca”, ali je “Pfizer” jedina doza koja je odobrena za imunizaciju stanovništva.

Novi Zeland se bori protiv epidemije delta soja virusa korona nakon što skoro šest mjeseci nije bilo nijednog slučaja zaraze.

U protekla 24 sata na Novom Zelandu su zaražene 53 osobe, a početkom mjeseca uvedena je blokada kako bi se spriječilo širenje delta soja virusa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.