Međunarodni planski jezik

Rizvanović novi predsjednik Saveza za esperanto BiH, planirani kursevi u više bh. gradova

savez za esperanto bih

Jednostavan za učenje, esperanto je danas popularniji nego ikada. Na internetu je deveti jezik u aktivnoj upotrebi

Savez za esperanto Bosne i Hercegovine na godišnjoj Skupštini izabrao je novo rukovodstvo i usvojio plan rada za naredni period. Za novog predsjednika izabran je dugogodišnji aktivista Šefik Rizvanović.

Novi sekretar Saveza za esperanto BiH je Edin Čolić, a članovi Upravnog odbora su Samir Ribić, Brankica Sumenić-Bajić i Selma Zvirac. Izabrani su i članovi Nadzornog odbora te usvojeni izvještaj o radu i finansijski izvještaj za prethodni mandat, saopćeno je iz Saveza za esperanto BiH.

Savez za esperanto BiH ove godine bilježi 113 godina od osnivanja prvog esperantskog društva u BiH. U programu rada za 2023-2024 godinu planirano je pokretanje kurseva esperanto jezika za početnike u više bosanskohercegovačkih gradova.

Esperanto je međunarodni planski jezik, a osmislio ga je L.L. Zamenhof 1887. godine u nadi da će čovječanstvu služiti kao univerzalno sredstvo komuniciranja u cilju jačanja svjetskoga mira i kulturne razmjene.

Jednostavan za učenje, esperanto je danas popularniji nego ikada. Na internetu je deveti jezik u aktivnoj upotrebi, a o njegovom internacionalnom značaju govori činjenica da je tokom nedavnog Svjetskog prvenstva u Kataru FIFA uvrstila poruku na esperantu na sve lopte, a time je esperanto bio među šest odabranih jezika zajedno sa engleskim, kineskim, arapskim, španskim i francuskim.