Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruzmarin pomaže bržem radu mozga

ruzmarin

Puno je teorija koji savjetuju različite načine za poboljšanje pamćenja ili bistrijeg razmišljanja. Jedna od njih je i ideja da dodavanje ružmarina u hranu daje mozgu poticaj. Ali, postoji li kakvo istraživanje iza ove tvrdnje?

Ruzmarin je grmolika, mediteranska biljka, intenzivnog mirisa, uskih, igličastih listova. Ima je od Azije do Mediterana. Ne traži puno vlage, ali ne voli hladnoću. Pripada porodici peperminta. Kada cvjeta, nježan cvjetić je bijeli, purpuran, roza ili plavi, piše Telegram.hr.

Uzimanje praha ruzmarina poboljšava memoriju

Često se dodaje kao začin hrani, supama, gulašima, mesu, piletini, ribi i raznoj mediteranskoj hrani, a neki puta okus mu je gorak. Zbog krasnog mirisa, dodaje se mnogim kozmetičkim preparatima.

Istraživanje na 28 odraslih sudionika, pokazalo je da konzumacija male doze suhog praha ruzmarina, značajno poboljšava brzinu memorije. Neka su istražovanja pratila kako miris ruzmarina utječe na kognitivne sposobnosti.

Miris ruzmarina popravlja raspoloženje

Sudionici istraživanja, njih 40, bili su izloženi mirisu ruzmarina dok su rješavali određene testove. Uz jači miris ove biljke, brzina i tačnost rješavanja zadataka se povećala. Zanimljivo je da se sudionicima i raspoloženje popravilo.

Drugo istraživanje na 53 učenika, između 13 i 15 godina, pokazala je da im se pamćenje slika i brojeva poboljšalo kada je u sobi bio prisutan miris ruzmarina. I istraživanje na miševima pokazuju dobar efekt koji konzumacija ruzmarina ima na pamćenje.

Smanjuje tjeskobu i poboljšava koncentraciju

Nije posve sigurno zašto nam ruzmarin možda koristi. Jedna je od teorija da ima neka antioksidativna svojstva koja možda popravljaju oštećenja koja našem tijelu nanose slobodni radikali. Druga je ideja, sa Univerziteta Maryland, da smanjuje tjeskobu pa tako poboljšava koncentraciju.

Stranica Verywell savjetuje da, iako ruzmarin pokazuje obećavajuće rezultate u poticanju snage mozga, važno je sa liječnikom provjeriti treba li uzimati nadomjestak.

Naime, ruzmarin može biti u interakciji s nekim lijekovima, razrjeđivačima krvi, lijekovima za visoki tlak, litijem, dijureticima i lijekovima za dijabetes.