Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spomenik prirode Skakavac

Sarajevo Outdoor Festival: Nezaboravno iskustvo i avantura u netaknutoj prirodi

sarajevo outdoor festival skakavac
Foto: PD Skakavac

Iz planinarskog društva Skakavac poručuju kako je “Sarajevo Outdoor Festival” izuzetna prilika da se istraže prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, doživi avantura i uživa u jedinstvenom iskustvu koje nudi Spomenik prirode Skakavac

Bosanskohercegovačke planine pružaju velike mogućnosti za razvoj ekološki održivog turizma, koji ima potencijal u kratkom vremenu postati pokretač turističkog i ekonomskog razvoja zemlje. Kako bi dali svoj doprinos u Planinarskom društvu Skakavac u partnerstvu sa Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, projektom USAID Turizam, Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, Općinom Centar Sarajevo, Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo i Kantonalnom upravom civilne zaštite Kantona Sarajevo, odlučili su pokrenuti Sarajevo Outdoor Festival koji će se organizirati prvi vikend septembra u Spomeniku prirode Skakavac nadomak Sarajeva.

Cilj festivala je organiziranje avanturističkih, sportskih i zabavnih sadržaja koji će motivirati građane Bosne i Hercegovine i turiste da provode više vremena na bosanskohercegovačkim planinama.

Sadržaji koje će biti na raspolaganju svim ljubiteljima avanturizma i odmora u prirodi su međunarodna trail utrka Skakavac Trail, čiji je “Specijalni partner” Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine. Utrka nudi šest staza koje prolaze ispod najvišeg vodopada jugoistočne Europe, Skakavca. Staze su prilagođene rekreativcima i iskusnim trail trkačima, zaposlenicima kompanija iz javnog i privatnog sektora i vlasnicima kućnih ljubimaca.

Olimpijski komitet ovogodišnjim “Specijalnim partnerstvom” utrci želi da promovira projekt OCEAN koji je finansiran od Europske unije i koji realizira sa 18 Olimpijskih komiteta Evrope s ciljem podizanja svijesti o važnosti klimatskih promjena i njegovih utjecaja, te pružanja neophodnih alata karbonske neutralnosti i održivosti sportskih disciplina u budućnosti.

sarajevo outdoor festival skakavac
Foto: PD Skakavac

Osim trail utrke organiziraju se i takmičenje u sportskom penjanju na prirodnu stijenu, Via Ferrata i brdska biciklistička utrka. Za one koji žele da opuste svoja osjetila u nestvarnom prirodnom okruženju Skakavca organiziraju se seanse joge, muzički i zabavni sadržaji.

Za turoperatore iz oblasti avanturističkog turizma organizira se sajam outdoor turizma “Enjoy Outdoor Sarajevo”, na kojem će promovirati i predstaviti sadržaje i proizvode koje nude domaćim i inozemnim turistima.

Iz planinarskog društva Skakavac poručuju kako je “Sarajevo Outdoor Festival” izuzetna prilika da se istraže prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, doživi avantura i uživa u jedinstvenom iskustvu koje nudi Spomenik prirode Skakavac, te pozvali sve zainteresirane da im se pridruže prvi vikend septembra i uživaju u sadržajima koji će se organizirati u prekrasnoj prirodi. Također su poručili da je platforma Sarajevo Outdoor Festivala otvorena za sve organizacije i turoperatere koji djeluju u sektoru avanturističkog i ekološki održivog turizma na području Kantona Sarajevo i šire.

Za više informacija i prijave, kontaktirajte nas putem maila: info@pdskakavac.ba i posjetite našu web stranicu.