Život i zdravlje

Nekada Rade, sada Elena

Sarajlija u 60. godini odlučio promijeniti spol: Cijeli život se osjećam kao žena (VIDEO)

02/09/2019

Kaže da se osjeća kao žena još od rođenja, te je ne čudi što, kako kaže, cijeli život "naginje ka žensku"

Elena je transrodna osoba i živi u Sarajevu. Čeka operaciju promjene pola. Tranzicija za nju, kao i za ostale transrodne osobe nije bila ni laka, ni jeftina.

Najgore je, kako kaže, što je nakon odluke da promjeni pol izgubila brojne prijatelje.

– Ja se zovem Elena. Inače sam rođena Sarajka i cijeli život sam provela u ovom gradu. Nadam se da ću tu provesti i ostatak života, priča za Radio Slobodna Evropa.

Kaže da se osjeća kao žena još od rođenja, te je ne čudi što, kako kaže, cijeli život “naginje ka žensku”.

– Kada sam spoznala da budem ono što sam istinski u duši, da budem žena, preduzela  sam akciju koja se zove tranzicija. Najteži period mog života bio je osnovna škola. Gledam djevojčice koje su u ono vrijeme nosile plastične sandalice sa kaišićima. Imale su dokoljenice i duge kose, i bila sam tužna što ja nisam kao jedna od njih, nastavlja Elena svoju priču.

– Vrhunac moje tuge je bio kada su one postale zrele, sazrijevale u djevojke. Tada sam bila prisiljena da kradem žensku odjeću sa štrikova.

Elena je inače najstarija transrodna osoba u BiH. Nakon svoje 60. godine odlučuje se za promjenu pola. U tranziciji je posljednje četiri godine.

Elena je inače nekadašnji Rade koji se u 20. godini oženio i dobio dijete. Živio je porodičnim životom više od 30 godina, a onda je odlučio da uđe u proces tranzicije.

Radetovu, odnosno Eleninu priču pogledajte u priloženom videu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.