Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nekada Rade, sada Elena

Sarajlija u 60. godini odlučio promijeniti spol: Cijeli život se osjećam kao žena (VIDEO)

rade elena

Kaže da se osjeća kao žena još od rođenja, te je ne čudi što, kako kaže, cijeli život “naginje ka žensku”

Elena je transrodna osoba i živi u Sarajevu. Čeka operaciju promjene pola. Tranzicija za nju, kao i za ostale transrodne osobe nije bila ni laka, ni jeftina.

Najgore je, kako kaže, što je nakon odluke da promjeni pol izgubila brojne prijatelje.

– Ja se zovem Elena. Inače sam rođena Sarajka i cijeli život sam provela u ovom gradu. Nadam se da ću tu provesti i ostatak života, priča za Radio Slobodna Evropa.

Kaže da se osjeća kao žena još od rođenja, te je ne čudi što, kako kaže, cijeli život “naginje ka žensku”.

– Kada sam spoznala da budem ono što sam istinski u duši, da budem žena, preduzela  sam akciju koja se zove tranzicija. Najteži period mog života bio je osnovna škola. Gledam djevojčice koje su u ono vrijeme nosile plastične sandalice sa kaišićima. Imale su dokoljenice i duge kose, i bila sam tužna što ja nisam kao jedna od njih, nastavlja Elena svoju priču.

– Vrhunac moje tuge je bio kada su one postale zrele, sazrijevale u djevojke. Tada sam bila prisiljena da kradem žensku odjeću sa štrikova.

Elena je inače najstarija transrodna osoba u BiH. Nakon svoje 60. godine odlučuje se za promjenu pola. U tranziciji je posljednje četiri godine.

Elena je inače nekadašnji Rade koji se u 20. godini oženio i dobio dijete. Živio je porodičnim životom više od 30 godina, a onda je odlučio da uđe u proces tranzicije.

Radetovu, odnosno Eleninu priču pogledajte u priloženom videu.