Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rajana Barnavi

Saudijska Arabija šalje svoju prvu ženu u svemir

raketa nasa

Nadimka “Sultan svemira”, 41-godišnji Nejadi postat će prvi arapski astronaut koji će provesti šest mjeseci u svemiru

Saudijska Arabija poslat će kasnije ove godine svoju prvu astronautkinju u svemirsku misiju, što je najnoviji potez kraljevstva koje želi promijeniti svoj ultrakonzervativni imidž.

Rajana Barnavi pridružit će se Saudijcu Aliju Al-Karniju u desetodnevnoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), objavila je službena Saudijska novinska agencija (SPA).

Barnavi i Al-Karni poletjet će na ISS svemirskom letjelicom SpaceX Dragon u sklopu misije privatne svemirske kompanije Axiom Space ovog proljeća, rekli su SPA i Axiom.

U Ax-2 također će biti Peggy Whitson, bivša NASA-ina astronautkinja koja će obaviti svoj četvrti let na ISS, i John Shoffner, biznismen iz Tennesseeja.

Posada Ax-2 bit će lansirana na ISS pomoću rakete SpaceX Falcon 9 iz lansirnog kompleksa 39A u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi.

Naftom bogata Saudijska Arabija krenut će stopama susjednih Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su 2019. postali prva arapska država koja je poslala svog državljanina u svemir.

Astronaut Haza al-Mansuri proveo je osam dana na ISS-u. Još jedan Emiraćanin, Sultan al-Nejadi, također će putovati do svemirske postaje kasnije ovog mjeseca.

Nadimka “Sultan svemira”, 41-godišnji Nejadi postat će prvi arapski astronaut koji će provesti šest mjeseci u svemiru.