Život i zdravlje

Njega kože

Sedam loših navika zbog kojih izgledate starije

13/10/2019

Visok udio šećera smanjuje udio kolagena u vašoj koži, isušuje je te potiče nastanak bora

Unatoč striktnom režimu njege, postoji mogućnost da vaša koža počne gubiti elastičnost i da postane vrlo suha.

Iako vas to odmah asocira na početak prirodnog starenja, to ne mora nužno biti razlog. Sljedećih sedam navika mogu ubrzati proces starenja vaše kože.

Vježbanje na otvorenom bez zaštitnog faktora

Iako vjerovatno izbjegavate nanošenje kreme prije treninga kako biste izbjegle pretjerano znojenje, trebate na umu imati činjenicu da je i pola sata vježbe na otvorenom dovoljno da sunčeve zrake ostave svoj trag na vašoj koži.

Učestala konzumacija alkohola

Osim što izaziva mamurluk, alkohol je glavni krivac za dehidraciju tijela te lošu apsorpciju vitamina koji su nužni za proizvodnju kolagena.

Previše slatkiša

Došlo je vrijeme da gazirane sokove, čokolade i razne druge slastice ostavite po strani. Visok udio šećera smanjuje udio kolagena u vašoj koži, isušuje je te potiče nastanak bora.

Izbjegavanje sunčanih naočala

Osim što štite vaše oči, sunčane naočale najbolja su zaštita kože oko očiju, koja je vrlo osjetljiva. Kada kupujete sunčane naočale, obavezno birajte one s UV zaštitom.

Slušanje glasne muzike

Preglasno slušanje glazbe iritira tanke dlačice u uhu koje zatim iritiraju živce u mozgu što dovodi do postepenog slabljenja sluha.

Provođenje vremena pred kompjuterom

Osim što može izazvati glavobolju, provođenje vremena pred kompjuterom potiče stvaranje vrećica ispod očiju i bora oko njih.

Pretjerano čišćenje lica

Pretjerana upotreba pilinga i sredstava za čišćenje lica može dodatno isušiti vašu kožu te iscrpiti prirodne zalihe ulja koje ona proizvodi.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.