Serijski ubica iz bolnice: Ne znam ni koliko sam ih ubio

Arnfinn Nesset2

Norveški medicinski tehničar Arnfinn Nesset jedan je od najozloglašenijih serijskih ubica u skandinavskoj povijesti. Osuđen je u martu 1983. godine za trovanje 22 pacijenta. Norveški medicinski radnik je bio zaposlen u jednom staračkom domu u Trondheimu u Norveškoj kojem su nesretni ljudi krajem sedamdesetih počeli masovno umirati.

Stvar je postala biti sumnjiva pa je lokalna novinarka 1980. godine počela cijelu stvar istraživati.

Otkrila je da je 45-godišnji Arnfinn Nesset naručio lijek koji je zapravo bio otrov i kojim su plemena u Latinskoj Americi mazala strelice.

Nesset je rekao da je “lijek” kupio kako bi ubio psa. No uskoro je otkriveno da je ubrizgavao starcima velike količine sredstava za relaksaciju mišića.

Tokom istrage priznao je da je ubio 25 pacijenata između maja 1977. i novembra 1980. godine. Kasnije, tokom suđenja, je promijenio mišljenje.

Rekao je da je priznao jer ga je policija maltretirala. Proglašen je krivim za 22 ubistva.

– Ubio sam ih toliko da ih se svih ne mogu sjetiti – kazao je vlastima.

Ubijao je iz više razloga. Tvrdio je da je ponekad ubijao iz milosrđa, ali da je najčešće ubijao iz užitka.

Imao je neodoljivu želju da ubije i to mu je donosilo neopisiv užitak, ali da je to posljedica njegove šizofrenije.

Njegov branilac je tvrdio da je on mentalni bolesnik. Četiri psihijatra su ga pregledala i utvrdila zdravim i sposobnim za suđenje.

Tužilac ga je okarakterizirao kao ‘bestijalnog ubojicu’. Iako je vrlo vjerojatno da je kriv za ubistvo čak 138 staraca, dokazano mu je ubojstvo njih „samo“ 22 za što je osuđen na kaznu zatvora od 21 godine. U to vrijeme to je bila najveća kazna zatvora u Norveškoj. Broj njegovih žrtava ostao je nepoznat. Nagađalo se i da ih je moglo biti i 138. Pušten je 2004. i od tada živi pod novim identitetom i na nepoznatoj lokaciji. Jedno vrijeme nakon izlaska iz zatvora pridružio se i vojsci spasa.