Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

važna obavijest

Slučaj Coca-Cola: Oglasila se Agencija za sigurnost hrane BiH

coca-cola
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Napominju i da su sve dostupne informacija dostavili na znanje i nadležno postupanje inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini

U skladu s povratnom informacijom “Coca Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo” dostavljenom na zahtjev Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, nijedan proizvod koji je trenutno predmet povlačenja i opoziva u Republici Hrvatskoj nije uvezen u Bosnu i Hercegovinu.

Kako se navodi u pojašnjenju, robne marke Coca-Cola Original Taste 0.5l (PET), Coca-Cola Original Taste i Coca-Cola Zero proizvode se lokalno za tržište Bosne i Hercegovine u punionici u Sarajevu. Iste nose oznaku LBP i LBS, te se iste također ne izvoze iz Bosne i Hercegovine na tržište Republike Hrvatske, objavili su na svojim internetskim stranicama iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Napominju i da su sve dostupne informacija dostavili na znanje i nadležno postupanje inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH potvrđeno je jučer da za sada ne postoje nikakve službene informacije o eventualnim trovanjima ljudi, konkretno mineralnom vodom ili sokom u Bosni i Hercegovini.

Gorica Dodik o gostovanju Schmidta na RTRS: Jel to bio cilj da njih dvojicu posvađate?!

“Zbog mjera predostrožnosti Agencija je naložila inspekcijski nadzor u zemlji u vezi s ovim slučajem”, poručili su.

Agencija je odmah reagovala iako nisu imali zvaničnih informacija, osim onih i medijskih navoda.

“Preporučili smo inspekcijskim tijelima da izvrše uvid u to da li se na tržištu Bosne i Hercegovine nalazi sporni prozvod s obzirom da se radi o svjetskom brendu”.

Agencija je kontaktirala i Coca Colu u Bosni i Hercegovini, te je utvrđeno da piće Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml s bar kodom 385 nije na tržištu BiH.

“Još uvijek čekamo povratne informacije nadležnih organa iz Hrvatske. Pozitivne vijesti su da nema slučajeva hospitalizacije u BiH.”

Na tržištu u Sarajevu dosad nije pronađen proizvod koji je sporan u Hrvatskoj

Kantonalni sanitarni i inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS jučer su po nalogu direktora nastavili pojačane kontrole u trgovinama na području Kantona Sarajevo, a u vezi s aktom Agencije za sigurnost hrane BiH kojim je zatražen pojačani inspekcijski nadzor na tržištu BiH, a radi informacije da se zbog potencijalnog rizika po zdravlje potrošača s tržišta Republike Hrvatske povlači proizvod “Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330ml”.

“Jučer smo vršili nadzor i nismo imali nikakav pozitivan nalaz, odnosno takvi sporni proizvodi nisu pronađeni na području KS. Navedeni sporni proizvod nije zatečen u prometu u pregledanim objektima kod kojih su nadzori provedeni kada su kontrolisani veći tržni centri, maloprodajni objekti, kao i pijace u Kantonu Sarajevo”, kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Ona je naglasila da će preventivni nadzori biti nastavljeni i dalje na području Kantona Sarajevo.

Agencija za sigurnost hrane BiH ranije je saopćila da je zaprimila obavijest “Coca Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo” u kojoj je navedeno da ovo preduzeće u svom portfoliju nema proizvod navedene robne marke, te da taj proizvod ne uvozi niti stavlja na tržište Bosne i Hercegovine, kazali su iz KUIP-a KS.

Četiri slučaja

U Republici Hrvatskoj do sada su potvrđena četiri slučaja zbog sumnjivog trovanja gaziranim pićem. Tri osobe završile su u bolnici u Zagrebu, a jedna u Rijeci.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je dostavila Sanitarna inspekcija, a riječ je o “dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno osam litara tekućine”, potvrdio je direktor HZJZ-a Krunoslav Capak.

Vraćaju Coca-Colu na police

Fortenova grupa u Hrvatskoj, čije su članice Konzum, Velpro, Tisak i Roto Dinamic, na svojim je web stranicama objavila da proizvode Coca Cole vraća na svoje police.

“Temeljem objave Državnog inspektorata RH od 9. novembra 2023. te pisane obavijesti kompanije Coca Cola da je zaprimila informaciju o rezultatima ispitnih izvještaja Državnog inspektorata RH o kontroli uzoraka njenih proizvoda prema kojem se uzorci smatraju zdravstveno ispravnima i kojom kompanija potvrđuje da se svi proizvodi koje proizvodi i distribuira Coca-Cola HBC Hrvatska smatraju zdravstveno ispravnima i sigurnima za konzumaciju, kompanije Fortenova grupe – Konzum, Velpro, Roto dinamic i Tisak u svoje prodajne kanale vraćaju proizvode Coca Cole”, stoji u priopćenju Fortenove.

Podsjetimo, 8. novembra je, nakon slučajeva trovanja u Hrvatskoj, članice Fortenova grupe odlučile su samostalno i preventivno iz svojih dućana povući sva bezalkoholna pića Coca-Cole.

Bila je riječ je o seriji proizvoda Romerquelle Blueberry Pomegranate 300ml, Coca cola Original taste 500ml, Coca cola 2L Original taste i Zero.