Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučajno otkrivena prva fluorescentna žaba na svijetu

zaba

Prva fluorescentna žaba na svijetu je otkrivena u Amazonu u Argentini.

Naučnici iz muzeja prirodnih nauka Bernardino Rivadavia iz Buenos Airesa otkrili su je slučajno dok su proučavali pigment tačkaste žabe Hypsiboas punctatus koje su česta vrsta u kišnim šumama Amazone, piše The Guardian.

Na običnom svjetlu žaba je imala dosadnjikavu prošarano zeleno-smeđu kožu sa crvenim tačkama, ali ispod UV svjetla sjajila je jarko fluorescentno zeleno.

Fluorescentnost – sposobnost da se apsorbiraju kratke valne duljine i re-emitiraju dulje valne dužine – je neobična za stvorenja koja žive na kopnu.

Naučnici koji su objavili otkriće 13. marta u Proceedings of the National Academy of Sciences, otkrili su da se svjetlost žabe povećava za 19 do 29 posto ovisno o nivou svjetla u njezinom okruženju.

Za tvar koja uzorkuje plavo-zeleni sjaj tačkaste žabe prije se mislilo da ne postoji kod kralježnjaka i to otkriće je uzbudilo naučnike.

“Ovo je potpuno drugačije od molekula koje su sposobne za fluorescenciju kod drugih kralježnjaka, koje su obično proteini ili polienski lanci”, izjavila je Maria Gabriella Lagoria, fotokemičarka na Sveučilištu u Buenos Airesu i koautorica istraživanja.