Život i zdravlje

studija na 100 miliona ljudi

Smrtnost 0,0001%: Samo 0,01 posto potpuno vakcinisanih oboljelo je od covida!

26/05/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Istraživanjem je obuhvaćeno razdoblje od 1. januara do 30. aprila

Između januara i aprila ove godine je otprilike 0,01 posto ljudi vakcinisanih objema dozama vakcine oboljelo od covida-19, pokazala je američka studija koja potvrđuje visoku učinkovitost vakcine, prenosi Hina.

U izvještaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dokumentirani su takozvani slučajevi “proboja” virusa među 101 miliona vakcinisanih objema dozama u Sjedinjenim Državama.

“Premda se radi o visoko učinkovitim cjepivima, slučajevi proboja su očekivani, posebno prije nego što imunost u populaciji ne dosegne dovoljnu razinu za dodatno smanjenje transmisije”, kaže se u izvještaju.

Istraživanjem je obuhvaćeno razdoblje od 1. januara do 30. aprila.

Dokumentirane su ukupno 10.262 zaraze dvije sedmice ili više dana nakon vakcinisanja i drugom dozom jednog od vakcina koje je odobrio CDC – Pfizera, Moderne i Johnson & Johnsona.

Prosječna dob tih pacijenata iznosila je 58 godina, a većinom, u 63 posto slučaja radilo se o ženama.

Od ukupnog broja proboja, 706 slučajeva ili sedam posto oboljelih je hospitalizirano je, a 132 ili jedan posto umrlo je zbog razloga povezanih s covidom. Ostalo su bili blagi ili asimptomatski slučajevi koji su otkriveni rutinskim testiranjem.

To znači da je stopa hospitalizacija u ukupnom broju cijepljenih ugrubo 0,0007 posto, a stopa smrtnosti 0,0001 posto.

Genomsko sekvencioniranje dostupnih slučajeva zaraze pokazalo je da je najčešća varijanta virusa u slučajevima proboja bila britanska – B.1.1.7.

“Broj oboljenja, hospitalizacija i smrti koje je cijepljenje spriječilo daleko nadmašuje slučajeve proboja”, napisali su autori.

CDC ipak napominje kako je vrlo vjerovatno da slučajeva proboja ima više jer se osobe koje se vakcinišu objema dozama vakcine rijetko redovno testiraju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.