Život i zdravlje

Arizona

Snimljena velika drama tokom spašavanja planinarke (VIDEO)

05/06/2019

Nastojanje spasioca da zaustave rotaciju košare nije odmah bilo uspješno jer je došlo do tehničkih poteškoća s krutom sajlom koja služi kao osigurač jer je pukla

Snimka spašavanja unesrećene osobe helikopterom u Arizoni vrlo je brzo postala viralna, a nakon što je objavljena na Facebook stranici kanala ABC15 u utorak rano ujutro, dosad je već pregledana više od milion puta.

Naime, vatrogasci iz Phoenixa obaviješteni su o povrijeđenoj planinarki na obližnjoj planini Piestewa Peak koja je prilikom penjanja pala na tlo i pritom povrijedila lice i glavu.

Na poziv su stigli helikopterom te standardnom procedurom 74-godišnju planinarku postavili na nosila, pa započeli proces podizanja s nepristupačnog terena.

Tada započinje prava drama. Kako pokazuje video snimka u trajanju 1 minute i 50 sekundi, nakon podizanja unesrećene penjačice s tla sajlom, košara s nosilima se počela rotirati, a što se više približavala helikopteru i elisi, rotacija je postajala sve brža.

Nastojanje spasioca da zaustave rotaciju košare nije odmah bilo uspješno jer je došlo do tehničkih poteškoća s krutom sajlom koja služi kao osigurač jer je pukla.


Nadležni iz zrakoplovne jedinice za spašavanje pojasnili su na konferenciji za novinare sve okolnosti vezane uz incident.

Potvrdili su kako vremešna penjačica nije pretrpjela nikakve dodatne štetne posljedice uzrokovane vrtnjom nosila na sajli za podizanje.

“Ponekad se dogodi da kada se helikopter udaljava od tla košara započne rotaciju, no za takve prilike imamo krutu sajlu pričvršćenu za košaru s nosilima koja bi trebala spriječiti efekt rotacije prilikom podizanja” izjavio je Paul Apolinar, glavni pilot zrakoplovne jedinice za spašavanje.

Derek Geisel, koji je upravljao helikopterom tokom spašavanja, rekao je kako je u ovom slučaju sajla pričvršćena za košaru s nosilima pukla, prenosi Jutarnji.hr.

Okretanje je trajalo 40 sekundi dok je posada nekoliko puta pokušala podići i spustiti košaru kako bi spriječila rotaciju.

Problem je u tome ako košara uđe u “downwash” helikoptera temeljem zakona fizike započinje istu rotaciju poput elise.

Zato smo započeli letjeti prema naprijed, poništili taj efekt i sigurno došli do tačke kada smo mogli sigurno podići pacijenta do helikoptera”, rekao je Geisel.

Helikopter je potom sletio na plato u podnožju Piestewa Peaka, a penjačica je odvedena u obližnju bolnicu. Vatrogasci kažu da je ženi nakon spašavanja bilo mučno i osjećala je vrtoglavicu za što je dobila odgovarajuću terapiju i sada je stabilno.

Dodao je: ‘U posljednjih šest godina koristili smo krutu sajlu 210 puta prilikom spašavanja u planinama, a slično nam se dogodilo dva put.”

“To je nešto što se povremeno događa u našem poslu, koliko god dramatično izgledalo na snimci, no redovno treniramo da se s tim nosimo”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.