Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Španska tortilja s krompirom

spanska tortilja

Španska jela poznata su po ukusnim i dostupnim namirnicama i jednostavnoj pripremi. Jedno takvo je i tradicionalna tortilja od krompira. Riječ je o jelu koje u samo 30 minuta može pripremiti svako, a za koje vam trebaju samo 3 najjeftijina sastojka.

spanska tortilja1

Sastojci:

– 4 srednja krompira
– 1 veća glavica luka
– 4 jaja
– Maslinovo ulje
– Sol i papar

Priprema:

1. Krompir ogulite i narežite na tanje kockice, a luk na tanke trakice.

2. Na tavi ugrijte maslinovo ulje, da pokrije cijelo dno i ubacite luk i krompir te sve zajedno dobro prodinstajte da se krompir zapeče, a luk potamni.

3. Jaja razbijte u veću posudu i zamutite ih za kajganu, dodajte krompir i luk (procijedite višak ulja u šoljicu) i sve zajedno izmiješajte.

4. Ponovno zagrijte tavu i dodajte ulje od pečenja krompira te, kada se zagrije, ubacite mješavinu krumpira, luka i jaja

5. Ostavite u tavi na laganijoj vatri, bez miješanja da se dno zapeče.

6. Tavu prekrijte tanjirom pa okrenite tavu da tortilja ostane na tanjiru te je potom vratite u tavu (da sklizne s tanjira) kako bi zapekli i drugu stranu.

7. Kada se i druga strana zapeče, tortilja je gotova.

8. Ponovo poklopite tavu tanjirom te okrenite da tortilja ostane na tanjiru kao torta.

9. Razrežite je na trokute (kao tortu) i poslužite toplu.