Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spektakularnim vatrometima dočekana Kineska nova godina

kineska nova godina

Stanovnici Kine su spektakularnim vatrometima dočekali Praznik proljeća, kao najvažniji i najsvečaniji praznik u Kini koji simbolizira početak Nove godine po kineskom lunarnom kalendaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Ulice Pekinga ali i drugih kineskih gradova tim povodom su ukrašene svjetiljkama u žutim, crvenim i plavim bojama.

Brojni Kinezi su također uz upotrebu pirotehnike dočekli Kinesku novu godinu jer, prema njihovom vjerovanju, time od sebe tjeraju zle duhove.

U povodu ovog praznika, mnogi Kinezi su pred domove stavili natpise s kineskim riječima kako bi im Nova godina donijela sreću, zadovoljstvo, zdravlje i bogatstvo.

Inače, u Kini je tradicija da se u Kinesku novu godinu uđe u društvu svih članova porodice. Nakon što zajedno večeraju, Kinezi izlaze na ulice kako bi s ostalima dočekali ovaj praznik.

Praznik proljeća, kao najvažniji i najsvečaniji praznik u Kini, simbolizira početak Nove godine po kineskom lunarnom kalendaru, a istovremeno je i jedinstvena prilika za okupljanje porodice, što dovodi do velikih migracija i enormnih gužvi u saobraćaju.

Ovaj praznik datira iz perioda dinastije Shang i tradicija je duga više od 4.000 godina. Praznik traje sedam dana, ali slavlje i festivali čak i 40 dana. Kinezi na ovaj praznik izlaze iz godine majmuna i ulaze u godinu pijetla.

Glavna odlika Praznika proljeća u Kini je okupljanje porodice, pa stotine miliona Kineza iz velikih gradova na ovaj praznik posjećuju svoje porodice na periferiji.

Ove godine se očekuje da za praznične dane unutar Kine bude ostvareno 3,28 milijardi putovanja, što je za 2,3 posto više u odnosu na prošlu godinu.