Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbin u Čikagu liječi rak, i u tome ima 99 % uspjeha

Screenshot_4

“Zahvaljujući Mohs mikrografskoj hirurgiji, možemo da uklonimo nemelanomski karcinom kože sa uspjehom izliječenja od 99 posto”, otkriva za “Blic” dr. Aleksandar Krunić, ljekar koji više od 10 godina radi u Čikagu.

Ova tehnika uklanjanja raka kože radi se u lokalnoj anesteziji pravljenjem horizontalnih presjeka prema zdravom tkivu, te se na taj način sprečava širenje tumora i uklanja svaki njegov dio.

 – Tumor kože liči na ledeni brijeg, vrh može da bude znatno manji, nego ono što je u dubini. Primjena klasičnih margina od jednog do dva centimetra ne mora uvijek da dovede do njegovog potpunog uklanjanja. Tom novom tehnikom postiže se visok stepen izliječenja, od 99 posto kod primarnih bazocelularnih karcinoma (BCC) kože, a nešto manje, od 92 do 96 posto, u recidivantnim tumorima – objašnjava dr Krunić.

Pomoću ove metode moguće je riješiti se karcinoma kože koji su nemelanomskog tipa, a nalaze se na centralnim zonama spajanja lica, genitalijama, dlanovima, tabanima, vratu, skalpu, šakama, prstima i noktima, usnama, nosu, ušima i očnim kapcima.

Bazocelularni karcinom najčešće se manifestuje na glavi i vratu, a rjeđe na nogama i rukama. Jedna od karakteristika ovog tumora jeste da se javlja na koži izloženoj UV zračenju kod osoba svjetle boje kože, a približno 20 posto tumora manifestuje se na nosu. Postoji direktna povezanost između broja nemelanomskih karcinoma kože i geografske širine. Ukoliko se ne liječe, ti karcinomi mogu da uznapreduju, a ukoliko se šire duž nerava, mogu biti praćeni bolom, parestezijama, slabošću ili paralizom mišića. Takvi tumori zahtjevaju obimno hirurško uklanjanje.

– Ovaj zahvat može se raditi i kod djece i kod starijih pacijenata. Moj najstariji pacijent imao je 102 godine. Komplikacije koje se mogu javiti su krvarenje, posebno kod pacijenata koji piju ljekove protiv zgrušavanja krvi. Infekcije se javljaju jako rijetko, u manje od jedan posto slučajeva. Na mjestu gdje je bio tumor ostaje ožiljak i to je sve – tvrdi Krunić.

https://youtu.be/wSjtAy0opQk