Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta je dobro, a šta loše za zdravlje i funkcionisanje ženskog spolnog organa

vags

Nešto od onoga što žene konumiraju koristi njihovom spolnom organu, a nešto ipak šteti. Zato bi trebale pripaziti ukoliko želite da vaša vagina bude zdrava.

Običan jogurt

Osim što je bogat kalcijem i proteinima, to je i probiotik, što znači da sadrži zdrave bakterije. Radi se o bakterijama Lactobacillus acidophilus koje pomažu u održavaju pravilne razine pH u vagini.

Time se smanjuje rizik infekcije uzrokovane gljivicom Candida. U probiotičku hranu spadaju i kiseli kupus te kefir.

Sok od brusnice

Iako mnogi znaju da je sok od brusnice dobar za sprječavanje ili ublažavanje infekcija mokraćnog ssistema, ne razmišljaju o tome da mnogi kupovni sokovi sadrže šećer što im smanjuje učinkovitost.

– Umjesto toga birajte koncentrirani sok od brusnice, ako ste skloni takvim infekcijama – objašnjava dr. Alyssa Dweck iz New Yorka, koautorica knjige “The Complete A to Z for Your V”.

Dodaje kako postoji određeni sastojak u koncentrisanom soku brusnice koji mjehur čini otpornijim na E.coli, bakteriju koja je povezana s najčešćim tipom infekcije.

Voda

Dobra hidratacija pomaže jačanju energije i boljoj cirkulaciji, a to pomaže i vagini. Dr. Dweck savjetuje ženama koje imaju problema sa suhoćom spolovila da dnevno popiju šest do osam čaša vode.

Čaj od đumbira

Studija objavljena u časopisu Journal of Alternative and Complementary Medicine otkrila je da je đumbir jednako učinkovit kao ibuprofen za ublažavanje bolnih grčeva povezanih s menstruacijom.

Iako se studija koncentrirala na kapsule đumbira, jednako je učinkovit i čaj od svježeg korijena đumbira. Stavite dvije kašike ribanog korijena u vruću vodu i ostavite da stoji 15 minuta.

Soja

– Proizvodi koji sadrže soju sadrže izoflavone koji oponašaju estrogen u tijelu – kaže dr. Dweck.

Dodaje da, iako nauka to ne dokazuje, neki stručnjaci smatraju da biljni estrogeni mogu imati sličan učinak kao i estrogen kojeg žene proizvode prirodno, što ublažava suhoću vagine uzrokovane hormonalnim promjenama.

Slatkiši

Komad crne čokolade može biti od koristi kada je ublažavanje PMS-a u pitanju. Ali, konzumacija veće količine šećera ne djeluje dobro na vaginu.

– Žene sklone gljivičnim infekcijama trebale bi smanjiti konzumaciju šećera i voća, jer to potiče razmnožavanje gljivica u vagini jer im odgovara vlažno i slatko okruženje – objašnjava dr. Leena Nathan sa Medicinskog centra Ronald Reagan UCLA.

Alkohol

Kao i šećer, i alkohol može potaknuti razmnožavanje gljivica u spolovilu, a može i pogoršati menstrualne grčeve. Pokoja čašica je u redu, ali ne treba pretjerivati, otkriva portal health.com.

10 namirnica koje čiste jetru i ubrzavaju sagorijevanje kalorija

Angelina je klasičan primjer žene koja procvjeta nakon razvoda FOTO