Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta je Noć vještica i zašto se obilježava?

bundeve noc vjestica

“Halloween”, kako ga Amerikanci zovu, ili Noć vještica, je noć uoči Svih svetih i obilježava se u večernjim satima 31. oktobra.

Ova noć se obilježava na specifičan i zanimljiv način, događajima i zabavama u kojima učestvuje skoro cijela društvena zajednica u kojoj se ovaj datum obilježava.

Obilježava se prvenstveno u zemljama poput Irske, SAD-a, Kanade, Portorika, Australije i Novog Zelanda. Kasnije se obilježavanje Noći vještica proširilo i na mnoge druge zemlje, naročito one u kojima je većinsko katoličko stanovništvo jer se obilježava upravo uoči Svih svetih.

Jedno od objašnjenja zbog čega se obilježava Noć vještica kaže da su još Kelti smatrali kako je 1. novembar zapravo početak nove kalendarske godine pa su proslavu noć ranije posvećivali bogu Sunca i gospodaru smrti. Vjerovali su takođe kako u noći između 31. oktobra i 1. novembar mrtvi izlaze iz svojih grobova i obilaze mjesta gdje su živjeli na ovom svijetu, a živi tada u strahu od njih prave buku kako bi ih otjerali bojeći se susreta s njima.

Rimljani su kasnije takođe dali značaj ovoj noći, a smatrali su je prelaskom u zimu, mračni period godine. Oni su u Noći vještica gasili vatre u ognjištima i vjerovali su takođe da mrtvi dolaze na ovaj svijet pa su različito povrće, koje su prethodno izdubili, ostavljali na svojim kućnim vratima kako bi otjerali umrle.

Sada je to najčešće bundeva, što je veći dio svijeta gdje se obilježava ova noć prihvatio od Amerikanaca.

“Halloween” je sada poprimio razmere svetovne proslave. Ujedno je ovo datum kojem se raduju i trgovci koji zadovoljno trljaju ruke jer prodaju veliki broj maski i kostima, kao i ostalih rekvizita potrebnih za moderan način obeležavanja Noći vještica.

Tamo gdje se Noć vještica obilježava, određene TV kuće čak prilagode svoj program ovom datumu, pa tako puštaju horor filmove da bi oni koji obilježavaju ovaj datum imali bolji ugođaj i naravno kako bi privukli publiku tog dana.