Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

omiljeno voće

Šta se dešava u našem tijelu ako svako jutro doručkujemo bananu

banana pixabay
Banana sat vremena prije odlaska na počinak / FOTO: pixabay

Ako ipak preferirate banane za doručak, najbolje je konzumirati ih uz namirnice bogate proteinima i zdravim masnoćama

Banane su dio zdrave i cjelovite prehrane. Prepune su vitamina i hranjivih tvari, a kada ih jedete redovno, pomažu u održavanju i poboljšanju cjelokupnog zdravlja. Ipak, s bananama ne treba pretjerivati.

Što su zrelije, to je u njima više šećera, pa mogu dovesti do debljanja kada se jedu u prevelikim količinama.

Banane za doručak

Nacionalna medicinska biblioteka SAD-a okuplja brojne studije koje su otkrile da je problematično jesti banane za doručak. Prema njima, ona se povezuju sa skokovima nivoa šećera u krvi. Na prvom mjestu trebaju biti oprezni pacijenti s dijabetesom tipa 2, kojima se razina šećera ozbiljno može promijeniti ako svakodnevno konzumiraju banane.

Zbog toga se smatra da je banane bolje jesti poslijepodne ili navečer. Najčešće se preporučuje konzumacija zelenih banana, koje sadrže vlakna, ali ne pune tijelo tolikim šećerom.

Ako ipak preferirate banane za doručak, najbolje je konzumirati ih uz namirnice bogate proteinima i zdravim masnoćama, piše Marca.

Prednosti konzumacije banana

Kada su dio uravnotežene prehrane, banane potiču probavu, drže nas sitima i tako djeluju na mršavljenje, popravljaju zdravlje kože, povećavaju razinu energije i poboljšavaju naš vid.