Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stavite luk na vrat pred spavanje ako imate problema sa štitnom žlijezdom

Luk

Ukoliko imate problema sa štitnom žlijezdom luk može biti veoma koristan saveznik. Recept doktora Igora Knjazkina iz Moskve se pokazao kao jedan od najefikasnijih u stimulisanju rada štitne žlijezde.

Uvečer prije spavanja isjecite crveni luk po pola tako da iz njega krene sok. Sa obe polovine laganim kružnim pokretima dobro istrljajte vrat u predjelu oko štitne žlijezde.

Nakon toga možete slobodno da legnete, ali nemojte da perete vrat, kako bi sok crvenog luka mogao da djeluje preko noći. Na ovaj način se podstiče fukcija štitne žlijezde. Recept je pogodan za osobe koje imaju probleme sa hipotireozom, odnosno smanjenom funkcijom štitne žlijezde.

Luk ima brojna korisna svojstva, on prečišćava vazduh, ubija patogene i bakterije, čisti krv i sl.

Crveni luk sadrži puno vitamina i minerala, uključujući kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, vitamine C, K i B6. On će vam pomoći da budete zdravi, a može da spriječi i razvoj nekih hroničnih bolesti.

Lijep ukus čini luk sjajnim dodatkom u svim jelima. Može da se griluje, peče, karamelizuje i koristi svjež u salatama. On neće dodati kalorije jelu, kao ni suvišni natrijum ili loše masti.