Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oralna higijena

Stomatolog upozorava: Ova navika ostavlja u ustima najgore bakterije

zubi unsplash

Hoss savjetuje da na usnu šupljinu gledate kao na vrt s mnogo dobrih bakterija i onih loših kojih se treba riješiti baš kao i korova

Dr. Kami Hoss kaže da neke uobičajene navike ustvari mogu biti jako štetne, a zdravlje zuba uvelike utječe na zdravlje cijelog organizma.

“Statistika kaže da danas velik broj ljudi ima izrazito nezdravu usnu šupljinu iako se čini da smo toliko napredovali da zubari ne bi trebali imati posla”, navodi Hoss, stomatolog iz San Diega. Ipak uz toliko bolesti desni danas, čini se da neke stvari treba mijenjati.

Karijes je danas poznat kao najveći problem na svijetu, kada je u pitanju zdravlje usne šupljine, stoji na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije, a otkrivaju i da oko 70 posto Amerikanaca ima neku bolest desni, a sve je to posljedica zanemarivanja zdravlja zubi.

Koje su najveće greške koje činimo zubima?

Uključuju grubu njegu s proizvodima koji sadrže alkohol ili druge sastojke koji mogu promijeniti mikrobiotu u ustima, koja se razvijala milijunima godina, navodi Hoss. Posebno je ogorčen radi korištenja vodice za ispiranje usta koja ubija i do 99 posto mikroba u ustima, a iza sebe ostavljaju samo najgore koji se šire po ustima nesmetano jer nema organizama koji su ih u tome sprečavali.

Hoss savjetuje da na usnu šupljinu gledate kao na vrt s mnogo dobrih bakterija i onih loših kojih se treba riješiti baš kao i korova. “Da imate u vrtu korov, sigurno ne biste uzeli kiselinu i zalili ga, a upravo to radimo ustima kada ih zalijemo jakom vodicom za ispiranje koja ubije sve što u njima živi. Dolazi do katastrofe”, navodi Hoss.

Što je zdrava oralna higijena?

Hoss savjetuje da pratite ove savjete:

Započnite jutarnju njegu usne šupljine prije doručka, a ne nakon, jer što god pojeli u ustima se pretvara u kiselinu koja može oštetiti caklinu ako ju odmah isperete.

Nakon buđenja, koristite blagu tekućinu za ispiranje kako bi se obnovila pH kiselina u ustima i isprao sav plak koji se nakupio tijekom noći.

Koristite zubni konac kako biste uklonili naslage između zubi.

Jezik čistite sredstvom namjenjenim za te svrhe jer se i na njemu mogu nakupljati naslage koje su štetne za zdravlje usne šupljine.

Koristite sigurne i kvalitetne paste za zube i četkice koje imaju nježna vlakna. Ponavljajte rutinu prije spavanja, a zadnji korak neka bude ispiranje usne šupljine.

Redovno posjećujte stomatologa jer zdravlje usne šupljine utječe na cjelokupno zdravlje, prenosi Ordinacija.