Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Svećenik na sahrani rekao da mladić neće u raj jer se ubio

crkva ilu444

Dodatno ih je uznemirilo što je na sahrani, protivno njihovim željama, prisustvovao trener koji je njihovog sina podučavao američkom nogometu i koji je često psihički zlostavljao Maison

Roditelji tinejdžera koji je počinio samoubistvo doživjeli su težak šok kada je svećenik na sahranu njihovog djeteta kritizirao mladića zbog toga što je sebi oduzeo život, javlja BBC.

Katolički svećenik Don LaCuesta na sahrani je pred svima izjavio kako sumnja da će Maison Hullibarger (18) dospjeti u raj.

Svećeniku je nakon toga nadležna crkva u Detroitu zabranila daljnje obavljanje pogrebnih dužnosti u crkvi Our Lady of Mount Carmel, no porodica mladića traži da mu se da otkaz.

Katoličko učenje tradicionalno smatra samoubistvo neoprostivim grijehom. No, Crkva je nedavno odredila neke iznimke te dozvolila oprost ako je samoubistvo počinjeno zbog teških i stresnih situacija.

Maison Hullibarger iz Temperancea u Michiganu oduzeo si je život 4. decembra.

Njegovi roditelji Jeff i Linda Hullibarger vjerovali su u dobre namjere njihovog svećenika.

“Željeli smo da se na sahrani slavi kako je živio, a ne da se govori o tome kako je umro“, rekla je Linda Hullibarger.

“No, svećenik je na sprovodu omalovažavao našeg sina, samo što ga nije nazvao grešnikom. Rekao je kako je upitno je li se on dovoljno pokajao da ga se primi u raj“, dodala je.

Dodatno ih je uznemirilo što je na sahrani, protivno njihovim željama, prisustvovao trener koji je njihovog sina podučavao američkom nogometu i koji je često psihički zlostavljao Maisona.

Roditelji Jeff i Linda nisu zadovoljni odlukom crkvene središnjice i smatraju kako svećenika treba potpuno razriješiti svih dužnosti.

“Bojimo se da će ga Crkva, kako se to uobičajeno zbiva, samo premjestiti negdje drugdje i da će on u tom slučaju učiniti ovako nešto drugoj porodici“, rekao je Jeff Hullibarger.