Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mpox

Svjetska zdravstvena organizacija uvodi novi naziv za majmunske boginje

majmunske boginje

SZO je objavio da će se oba naziva istodobno upotrebljavati u periodu od godinu dana, a izraz “majmunske boginje” postupno će se izbacivati iz upotrebe

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će početi upotrebljavati novi izraz “mpox” kao sinonim za majmunske boginje kako bi se izbjegao “rasistički i stigmatizirajući jezik” povezan sa starim nazivom bolesti.

“Kada se epidemija majmunskih boginja proširila ranije ove godine, uočen je rasistički i stigmatizirajući jezik na internetu, u drugim okruženjima i u nekim zajednicama i o tome je obaviješten SZO”, navodi se u saopštenju UN-ove agencije i napominje da je odluka donesena nakon konsultacija s globalnim stručnjacima.

SZO je objavio da će se oba naziva istodobno upotrebljavati u periodu od godinu dana, a izraz “majmunske boginje” postupno će se izbacivati iz upotrebe.

Organizacija je početkom godine pokrenula javne konsultacije s ciljem pronalaska novog naziva za bolest. Jedan od popularnijih prijedloga bio je naziv “mpox”.

“SZO će usvojiti termin mpox u svojim komunikacijama i ohrabruje druge da slijede ove preporuke kako bi sveli na najmanju moguću mjeru bilo kakav tekući negativni utjecaj sadašnjeg naziva i usvajanja novog imena”, naveli su iz organizacije.

Majmunske boginje nisu nova bolest. Virus je prvobitno otkriven kod majmuna 1958. godine, odakle je i nastalo njegovo ime. Prvi ljudski slučaj zabilježen je u Demokratskoj Republici Kongo 1970. godine.

Majmunske boginje se šire bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom. Može početi groznicom, povećanjem limfnih čvorova, bolovima u leđima i mišićima prije nego što se pojavi osip na koži.