Život i zdravlje

stopa izlječenja 75 posto

U BiH godišnje od raka oboli 100 djece

15/02/2020

"Roditeljska kuća" u Sarajevu, koja je otvorena prije četiri godine, a u koju su smješteni mališani iz cijele BiH, postala je veliki oslonac porodicama i djeci oboljeloj od raka tokom liječenja

U BiH od raka godišnje oboli 100 djece, a po broju oboljelih vodeći je Tuzlanski kanton sa prosječno 15 novodijagnostikovanih slučajeva godišnje.

Prema podacima Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”, stopa izlječenja u BiH je 75 posto, čime se prati svjetska statistika. Stopa izlječenja malih pacijenata sa leukemijom je 80 posto, a 90 posto kod dijagnoze limfoma.

Iz Udruženja ističu da su uslovi liječenja u BiH mnogo bolji nego prije, a djeca imaju pristup novim protokolima liječenja, prema kojima se liječe i djeca širom Evrope, piše “Dnevni avaz”.

“Roditeljska kuća” u Sarajevu, koja je otvorena prije četiri godine, a u koju su smješteni mališani iz cijele BiH, postala je veliki oslonac porodicama i djeci oboljeloj od raka tokom liječenja.

U svijetu se 15. februar obilježava kao Dan djece oboljele od raka, a javnost se podsjeća na važnost podrške malim bolesnicima, ali i njihovim porodicama, u teškoj borbi za ozdravljenje.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.