Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BRINEMO LI O SEBI

U Bosni vrijedi ona “doktoru se ne ide, doktoru te nose”

sarajka
New Project – 2023-04-08T012535.615

zdrava ishrana, kontrola stresa, fizička aktivnost i san, sve je bitno, kaže Amela Ivković-OReilly, nutricionistkinja

Da li nam je zdravlje životni prioritet, jesmo li svjesni dovoljno ozbiljnosti, ili se ipak mora desiti nešto da bismo zdravlje stavili na sami vrh liste prioriteta. Kažemo često da jeste, a da li se zaista brinemo dovoljno?

“Poslovica kod nas je – doktoru se ne ide, doktoru te nose. Nažalost veliki broj naših građana se tako ponaša”, kaže u anketi N1 jedna Sarajka.

Te iste gužve, ali i čekanje na različite zdravstvene usluge i nedostatak kadra, najčešći su sinonimi za naš zdravstveni sistem. Građani imaju razumijevanja za ove nedostatke, ali nemaju za nedostatak lijeka koji nekome može spasiti život. Tada je surova realnost za većinu, snalaženje i ono neizbježno – liste čekanja.

“Dugo se čeka i ta porodična medicina, čini mi se da je zakazala. Danas si bolestan, a do prekosutra možeš da umreš, ne možeš da dobiješ red”, kazao je jedan Banjalučnin.

Pored svega toga, brz tempo života, savremeno doba, unijelo je korjenite promjene – kako u načinu života, tako i u strukturi naše ishrane.

Sistem četiri

“To bi nekako jednon riječju bio zdrav život, a ja to zovem sistem četiri. A to je zdrava ishrana, kontrola stresa, fizička aktivnost i san, sve je bitno. Svaka stavka je izuzetno bitna, kao da imate sto sa četiri noge, bez jedne sto ne bi bio stabilan, zdrav i funkcionalan”, kaže Amela Ivković-OReilly, nutricionistkinja.

Amela Ivkovic OReilly

Amela Ivković OReilly / FOTO: n1

Proljeće je upravo vrijeme kada se tijelo čisti od jače hrane, pa u ovom periodu preporučuje:

“Hajde da kažemo topliju hranu, u smislu da to bude više salata, povrće, voće, da to bude malo više ribe u odnosu na crveno i jako meso”, kaže nutricionistkinja.

Preventivni pregledi, reakcija, pravilna ishrana, rekreacija, i boravak u prirodi formula je koja daje rezultate. Potrebno je da se samo ljudi uključe, da se ne bi suočavali sa problemom sa početka priče.