Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

milano

Uklonjen mural podrške demonstrantima naslikan ispred iranske ambasade u Italiji

grafit

Mural je uskoro uklonjen, a Palomb smatra da se radi o “činu kukavičluka”

Talijanske vlasti su uklonile mural koji prikazuje Marge Simpson, lik iz animirane serije Simpsoni, na kojem ona u znak solidarnosti s protestima u Iranu reže kosu i pokazuje srednji prst.

Ovog mjeseca je ispred iranskog konzulata u Milanu osvanuo provokativan mural Marge Simpson koja makazama reže svoju prepoznatljivu plavu kosu u znak solidarnosti s iranskim ženama i protestima zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u policijskom pritvoru nakon što je uhićena zbog nepravilnog nošenja hidžaba.

“Ovdje živimo u demokratiji”

Mural je naslikao umjetnik aleXsandro Palomb.

Foto: Screenshot

“Ako Marge Simpson ne smije ući u Iran, što je sprječava da ne izrazi svoje neslaganje s režimom ispred iranskog konzulata? Ovdje živimo u demokratiji, univerzalnoj vrijednosti prava na slobodu za koju se hrabri iranski narod bori po cijenu života”, kazao je Palomb, a prenosi Times of Israel.

No, mural je uskoro uklonjen, a Palomb smatra da se radi o “činu kukavičluka”.

“Izgleda da je moralna policija stigla u Italiju. Činjenica da se ovo dogodilo u demokratskoj zemlji poput Italije pokazuje težinu situacije. No, nećemo dozvoliti da nas prestraši ovaj potez”, rekao je Palomb.

Mnoge Iranke su u znak protesta na društvenim mrežama objavile fotografije i snimke na kojima režu kosu makazama ili skidaju hidžab, što su napravili i mnogi glumci te političari diljem svijeta.