Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kišni period

Upozorenje pčelara i uzgajivača ljekovitog bilja: “Vidite šta se događa sa voćem”

FOTO: Pixsell
Ilustracija

BiH je idealna zemlja kada je riječ o proizvodnji ljekovitog bilja i ima resurse, ali se mora pokrenuti incijativa jer, kako je rekao Rošić, dolaze druga vremena na koja nismo naučili

Učestale kiše i velika vlaga odgodile su prvu proljetnu žetvu ljekovitog bilja, neke vrste su ugrožene i proizvođači predviđaju da će ovo biti jedna od lošijih sezona.

Šefik Rošić, jedan od najpoznatijih pčelara cazinske krajine, koji, osim pčela, uzgaja i ljekovito bilje, rekao je za Fenu da su ovakve meteorološke prilike dovele do izuzetno lošeg stanje kada je riječ o ljekovitom bilju, ali i pčelarstvu.

– Sada trebam da berem kamilicu, ali za to nema uslova. Ukoliko bih sačekao da se osuši, odmah dođe druga kiša. Teško je kada govorimo i o sijanju i uzgoju ljekovitog bilja. Vidite i šta se dešava sa voćem, određene biljke potpuno odbacuju list zbog vremenskih uslova, ali o tome trebaju da govore stručnjaci – naveo je Rošić.

Kišan period je doprinijeo da se korovi maksimalno razviju i tako spriječe razvoj biljaka koje proizvođači nastoje održati zdravim. Rošić je istakao da meteorološke prilike i ukupno okruženje ne idu na ruku poljoprivrednicima u BiH jer ne postoji sistem, niti odgovarajuća podrška.-

– Bitno je da se povežu akademska zajednica, naše institucije koje upravljaju resursima i poljoprivredni proizvođači da bi se napravio sistem koji će pomagati i savjetovati naše poljoprivrednike i dati im smjernice na vrijeme, a ne kada postoji problem – naveo je Rošić.

BiH je idealna zemlja kada je riječ o proizvodnji ljekovitog bilja i ima resurse, ali se mora pokrenuti incijativa jer, kako je rekao Rošić, dolaze druga vremena na koja nismo naučili.

Rošić koji je nekada imao 200 košnica pčela i uzgajao 250 različitih vrsta ljekovitih biljaka, kako sam kaže, trenutno je u životnoj dobi kada mora reducirati sve što je nekada radio.

– Nema ni ljudi koji bi se posvetili ovom poslu, izgubila se volja za održati imanje. Za uzgoj ljekovitog bilja neophodno je dobro poznavati okoliš, klimu i kvalitet zemljišta u koje se sadi ljekovito bilje. Najvažnije je ipak imati ljubav prema tom poslu, jer ćete tek tada dati svoj maksimum, a i rezultati neće izostati – naveo je Rošić.