Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska zdravstvena organizacija

Upozorenje WHO-a: Omikron se brzo širi u zemljama s visokom stopom imuniteta

covid-19

Omikron se širi brzo u zemljama s visokom stopom imuniteta stanovništva, ali je ostalo nejasno da li je to zahvaljujući sposobnosti virusa da izbjegme imunitet, njegovoj inherentnoj povećanoj prenosivosti ili kombinaciji oba faktora

Omikron varijanta koronavirusa prijavljena je u 89 zemalja i broj zaraženih se udvostručio u vremenskom okviru od 1,5 do 3 dana u regijama s lokalnom transmisijom, saopćila je Svjetska zdravstvena rganizacija (WHO) u subotu.

Omikron se širi brzo u zemljama s visokom stopom imuniteta stanovništva, ali je ostalo nejasno da li je to zahvaljujući sposobnosti virusa da izbjegme imunitet, njegovoj inherentnoj povećanoj prenosivosti ili kombinaciji oba faktora, navodi WHO u ažuriranom izvještaju.

Agencija UN-a za javno zdravstvo nazvala je omikron varijantu predmetom brige 26. novembra, uskoro nakon što je prvi put uočena, i mnogo toga još nije poznato o njoj, uključujući i težinu obolijevanja koje izaziva.

– Još su limitirani podaci o težini kliničke slike omikorna. Još podataka je potrebno da bi se uvidio profil njene težine i kako na tu težinu utiču vakcinacija i ranije prisutni imunitet, saopćio je WHO, prenosi Reuters.