Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Loše vijesti

Velika opasnost nadvila se nad malo švicarsko selo, naređena evakuacija

Selo Brienz u Švicarskoj
Foto: Screenshot/ YouTube

Mještani su se navikli na prilično velike gromade koje padaju u njihove vrtove, ali su ih geolozi upozorili da se njihovo pomjeranje ubrzava

Stanovnici malog švicarskog sela Brienz dobili su loše vijesti, jer im je naređeno da se spakuju i odu što prije, uslijed opasnosti od odrona stijene.

U pitanju je stijena sa planine nad ovim selom, a vjeruje se da će se velika količina stijene odroniti u narednih nekoliko dana, piše Dnevnik.hr.

Naredba o evakuaciji nije potpuno iznenadila preostalo stanovništvo malog švicarskog sela Brienz, a riječ je o 70-ak stanovnika.

Naime, to selo u istočnom kantonu Graubinden već se neko vrijeme smatra geološkim rizikom.

Samo selo izgrađeno je na zemljištu koje se spušta prema dolini, zbog čega se crkveni toranj naginje i nastaju velike pukotine na zgradama.

U toku su radovi na stabilizaciji i činilo se da bi klizanje moglo da se uspori, ali planinska padina iznad Brienza i dalje se raspada.

Mještani su se navikli na prilično velike gromade koje padaju u njihove vrtove, ali su ih geolozi upozorili da se njihovo pomjeranje ubrzava.

Vlasti su zbog toga upozorile na moguću evakuaciju tokom predstojećeg ljeta, a za kraj ove sedmice bio je zakazan redovni sastanak kako bi se svi o tome informisali.

Umjesto toga, nakon što su najnovije procjene rizika pokazale da je odron kamenja neizbježan, naredba za evakuaciju stigla je iznenada u utorak ujutro.

Od tog trenutka niko ko ne živi u Brienzu ne smije ući, a svi mještani moraju izaći najkasnije do petka.

„Sviđa mi se ovdje, Brienz je lijepo selo, tiho je“, rekla je jedna mlada žena. “Dogodilo se tako brzo“, dodala je druga: “Svi smo mislili da ćemo imati više vremena, jako je čudan osjećaj.“

Većini je ponuđen smještaj u susjednim selima ali to nije trajno rješenje, a nije ni lako.

„Spremna sam“, rekla je jedna starija gospođa stojeći na kućnom pragu s koferom: „Ali mislim da ću čekati do posljednjeg trenutka.“

Mnogi se sad pitaju zašto bi jedno selo doživjelo takvu sudbinu u Švicarskoj, gdje su građevinski propisi strogi, a procjena rizika stalan proces.

Međutim, švicarske alpske regije posebno su osjetljive na globalno zagrijavanje.