Život i zdravlje

jednostavan proces

Vodič za vakcinisane u Srbiji: Ovako ćete dobiti EU covid certifikat online

19/11/2021
Foto: Anadolija

Za strane državljane, uključujući i bh. građane, potrebno je skenirati prvu stranicu pasoša

Evropska komisija (EK) i Srbija uzajamno su priznale covid potvrde za putovanja, objavila je u ponedjeljak srbijanska vlada.

Odluka EK-a stupit će na snagu 16. novembra i Srbija će biti povezana s evropskim sistemom digitalnih certifikata, a njeni certifikati bit će priznati pod istim uslovima kao i ti dokumenti izdani u članicama Unije.

Istovremeno, službeni Beograd prihvatio je evropski “covid pasoš” za putovanja iz EU u Srbiju, objavila je srbijanska vlada, prenosi Hina. Dobre su to vijesti i za veliki broj građana BiH koji su se vakcinisali u Srbiji u proteklom periodu. Svi će dakle sada moći sa tim covid potvrdama putovati nesmetano u EU.

Kako do covid potvrde

Građani koji su se vakcinisali u Srbiji od danas mogu da podignu Covid certifikat s kojim će moći da putuju u zemlje EU i online putem. Za dobijanje certifikata potrebno je prvo da se registrujete na E-upravu Srbije.

Stranici e-uprave možete pristupiti na ovom LINKU.

To je jednostavno uraditi – najprije unesete korisničko ime i lozinku i popunite sve dodatne podatke koji se traže od vas, uključujući mjesto prebivališta, adresu i slično.

Nakon toga na mail će vam stići obavještenje da ste uspješno registrovani. Za strane državljane, uključujući i bh. građane, potrebno je skenirati prvu stranicu pasoša.

Naravno, oni koji su već registrovani preko euprave, preskočiće ovu proceduru pa će se samo prijaviti.

Nakon toga, kliknite na opciju EU digitalni zeleni certifikat, nakon čega pritisnite dugme pokreni uslugu. Ubrzo će se otvoriti novi prozor na kojem je neophodno upisati JMBG, šifru potvrde vakcinacije, broj pasoša i zemlju izdavanja pasoša, kao i vaš mail.

Kada sve to uradite, u roku od nekoliko minuta najkasnije na vaš mejl će stići obavještenje da ste uspješno poslali zahtjev, a u prilogu će se naći vaš covid certifikat potreban za putovanja.

Novi covid certifikati razlikovaće se od aktuelnih koji su izdati do sada tako što će imati poseban QR kod i izgled, a u ovaj dokument biće uključene sve vakcine koje se daju u Srbiji.

Očekuje se da od sljedeće nedjelje novi sertifikati budu dostupni za izdavanje u poštama širom Srbije.

Iako će u ovom dokumentu biti uključene sve vakcine koje se daju u Srbiji, priznavanje vakcina zavisi od svake zemlje članice EU ponaosob.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić ranije je rekla da će sa novim certifikatima moći će da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope, dok će stari digitalni certifikati ostati u upotrebi u Srbiji i izdavaće se i dalje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.