Život i zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija

WHO: Uprkos vakcini u 2021. nećemo doći do kolektivnog imuniteta

12/01/2021
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Pohvalila je “nevjerovatan napredak” koji su ostvarili naučnici kada su u manje od godinu dana uspjeli razviti nekoliko sigurnih i djelotvornih vakcina protiv covida-19

Kolektivni imunitet neće se postići ove godine, premda je raspodjela vakcina počela u mnogim zemljama, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“U 2021. nećemo postići kolektivni imunitet”, rekla je glavna naučnica WHO-a Soumya Swaminathan na press konferenciji u Ženevi, istaknuvši važnost daljnje primjene zaštitnih mjera, kao što su održavanje fizičke distance, pranje ruku i nošenje maske, u suzbijanju pandemije.

Pohvalila je “nevjerovatan napredak” koji su ostvarili naučnici kada su u manje od godinu dana uspjeli razviti nekoliko sigurnih i djelotvornih vakcina protiv covida-19.

Ali za njihovu proizvodnju “trebat će vremena”.

“Trebat će vremena za masovnu proizvodnju doza, ne samo miliona , nego milijarda”, dodala je, pozivajući na strpljenje.

Swaminathan je ustvrdila da će na kraju “cjepivo doći u sve zemlje”. “Ali dok čekamo, nemojmo zaboraviti na zaštitne mjere koje su djelotvorne”, podsjetila je.

Po njezinom mišljenju, nužno je i dalje provoditi epidemiološke i socijalne mjere kako bi se prijenos virusa ograničio “barem do kraja ove godine”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.