Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zabranjeno ostrvo sa skrivenim blagom i zmijama otrovnicama

Ilha de Queimada Grande

Ilha de Queimada Grande ili Ostrvo zmija je jedno od najsmrtonosnijih mjesta na svijetu. Nalazi se uz brazilsku obalu otprilike oko 145 kilometara od centra grada Sao Paulo. Iako je nanaseljen, a brazilska vlada sprječava i kažnjava pokušaje pristanka na njegove obale, postoje ljudi koji ne mogu odoljeti izazovu opasnosti.

1. Zlatna zmija (bothrops insularis) glavna je stanovnica otoka Ilha de Queimada Grande u brazilskim teritorijalnim vodama. Iako naraste tek do 115 centimetara dužine, jedan njen ugriz može izazvati zatajenje bubrega, nekrozu mišićnog tkiva, crijevno krvarenje i na kraju smrt.

2. Medicinski stručnjaci vjeruju da se otrov zlatne zmije može iskoristiti u farmaceutske svrhe kao pomoć pri liječenju bolesti srca, krvnih ugrušaka ili čak kao lijek protiv raka.

3. Na ostrvu živi od dvije do četiri hiljade zmija, otprilike jedna za svaki kvadratni metar, a kako je ostrvo nenaseljeno od 1920. godine, ovi grabežljivci najčešće love ptice. Zlatne zmije su se prilagodile, te su naučile puzati po drveću kako bi se prikrale pticama koje slete u krošnje drveća.

4. Brazilska vlada kažnjava sve ekspedicije na Ostrvu zmija, a krivolovci koji uspiju neprimijećeno pristati love zmije i prodaju ih na crnom tržištu za nekoliko hiljada dolara po komadu.

5. Sir Thomas Cavendish je bio poznati engleski istraživač iz 16. stoljeća koji je svoj plijen s putovanja sakrio negdje u blizini brazilske obale kako bi ga zaštitio od progonitelja. Pretpostavlja se da je to učinio upravo na ovom ostrvu, i da blago još uvijek čeka svog vlasnika.