Život i zdravlje

Zagađenje vazduha uzrokuje Alchajmerovu bolest

19/09/2016

Zagađenje vazduha uzrokuje niz neurodegenerativnih bolesti, među kojima je i Alchajmerova bolest, tvrde britanski naučnici.

Prema rezultatima istraživanja, koje su naučnici nazvali “zastrašujućim i šokantnim”, dokazano je da čestice magnetiti, koje se ne mogu vidjeti golim okom, vrlo lako mogu završiti u mozgu i trajno ga oštetiti.

“Rezultati istraživanja su užasavajući. Ako proučavate tkivo, uočićete kako su te čestice raspoređene između ćelija, a nakon što napravite magnetsko odstranjivanje – otkrićete milione tih opasnih čestica”, upozorava šef naučne studije Univerziteta Lankaster Barbara Maher.

U jednom gramu moždanog tkiva ima više od miliona tih čestica, ističu britanski naučnici.

Magnetit može nastati i prirodnim putem u mozgu u izuzetno malim količinama, a čestice koje tako nastaju izrazito su “nazubljene”.

Kao kontrast tome, čestice pronađene tokom istraživanja zagađenja vazduha ne samo da su brojnije, već su i sferičnog, glatkog oblika, a to su karakteristike koje nastaju samo u uslovima visoke temperature, poput unutrašnjosti motora vozila ili sistema kočenja na vozilu.

Naučnici su po prvi put vidjeli te čestice unutar ljudskog mozga i sapštili da se radi o “pravom otkriću”.

Kako se navodi u studiji, uz svaku česticu magnetita koja prirodno nastaje u mozgu, naučnici su pronašli još 100 čestica nastalih zagađenjem vazduha.

Dok veće čestice ostaju zarobljene u ljudskim nozdrvama, one manje mogu završiti u plućima, a najmanje mogu ući i u krvotok.

Za čestice nanometarske veličine, poput magnetita, vjeruje se da mogu proći iz nosa u “mirisni mjehurić”, te nakon toga putem nervnog sistema u prednji korteks mozga.

Naučnici smatraju da bi te čestice mogle značajno da doprinesu razvoju bolesti poput Alchajmerove, navode britanski portali.

Komentari