Život i zdravlje

Zašto ne biste trebali spavati uz upaljen TV

22/09/2015

Mnogi ljudi imaju naviku zaspati uz upaljen televizor i kažu da im je tako lakše utonuti u san.
Ako ste i vi dio te grupe, onda morate znati da vam to itekako remeti proces spavanja i ostavlja posljedice na vaše zdravlje.

Po pitanju sna naučnici su saglasni – ljudsko tijelo treba spavati u potpunom mraku. Kada sunce izađe i pojavi se svjetlo, receptori svjetla u mrežnici šalju nam signal da je vrijeme za buđenje i sprječavaju stvaranje melatonina (hormona spavanja) u organizam.

Situacija je obrnuta kada padne mrak. Tada tijelo dobiva signal da je vrijeme za krevet i potiče nas na spavanje ispuštanjem melatonina. Ako ste u tom trenutku izloženi jakom izvoru svijetla poput upaljenog televizora, onda ćete imati nemiran san jer svjetlo značajno remeti osnovne tjelesne funkcije, cirkadijarni ritam i ulazak u fazu spavanja u kojoj ćete se najbolje odmoriti.

To rezultira osjećajem pospanosti, lošeg raspoloženja i tjeskobe kada se probudite.

Isto vrijedi i za spavanje uz upaljeni kompjuter ili prigušena svjetla – neurološka istraživanja pokazala su da oboje dovodi do lošeg raspoloženja. Stoga se pokušajte riješiti te navike. Ako ipak ne možete zaspati bez televizora, obavezno ga podesite na gašenje u određeno doba noći kako biste smanjili posljedice lošeg sna.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.