Život i zdravlje

Zašto trebamo skinuti prsten kada peremo ruke?

26/04/2016

Površina ruku može biti prepuna bakterija, pa ih je važno redovno prati tokom cijelog dana. Higijena ruku, uz to, uvelike ovisi o nakitu koje možda nositi na ovom dijelu tijela.

“U bolnici provodimo tako mnogo vremena kako bi ljude istrenirali da pravilno operu ruke. Zaposlenicima nije dozvoljeno da nose narukvice, prstene i satove jer su sve to stvari koje prenose bakterije”, kaže Angela Vassalo, direktorica centra za infektivne bolesti Providence Saint John’s Health Center iz Santa Monice.

Upravo zato ova medicinska stručnjakinja zalaže se za skidanje svog nakita prije odgovarajućeg pranja ruku kako se bakterije, koje možda nisu vidljive golim okom, ne bi skupile u i oko prstena. Pitate se zašto ne biste oprali nečistoće u prstenu zajedno s rukama?

“Kada peremo ruke s prstenjem dozvoljavamo da se voda i sapun nakupi između prstena i kože ruku, što je plodno tlo za razvoj bakterija”, kaže dr. Angela Vassalo.

Uz to, na ovaj način i štite nakit od uništavanja.

Stručnjaci preporučuju da jednom sedmično prstenje očistite suhom i mekom krpicom, s tim da posvetite veliku pažnju neravninama na nakitu. Nakon toga, nakit stavite ispod UV sterilizatora za uklanjanje bakterija, a možete se koristiti i domaćim receptima za čišćenje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.