Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ekologija

Završena manifestacija izložbe “Lažni oblaci”, u fokusu potreba očuvanja prirode

zemaljski muzej

U sklopu manifestacije Damir Arsenijević, sa Univerziteta u Tuzli održao je predavanje, a umjetnica Lala Raščić predstavila je svoj film pod nazivom „No Country Other than Liberty“

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine večeras je završena manifestacija izložbe „Lažni oblaci“, uz „Indeks gadosti“, Lale Raščić i Damira Arsenijevića.

U sklopu manifestacije Damir Arsenijević, sa Univerziteta u Tuzli održao je predavanje, a umjetnica Lala Raščić predstavila je svoj film pod nazivom „No Country Other than Liberty“.

Završni događaj izložbe „Lažnih oblaci“ spaja akademske i umjetničke prakse Damira Arsenijevića i Lale Raščić u eksperimentalnom obliku saradnje.

Profesor Arsenijević u svom izlaganju je analizirao kako je tranzicija iz socijalizma, kroz rat, do sadašnje situacije u Bosni i Hercegovini, omogućila strukturama privatizacije i kapitalizma da nekažnjivo provode ekološko nasilje.

– Nama treba da se probudimo, da se uzdrmamo, da shvatimo gdje živimo, jer pred enormnom ekološkom katastrofom možete pobjeći u nemoć i čekati da vam se desi smrt – kazao je on u izjavi za Fenu.

Naglašava da treba napraviti korak naprijed, popraviti dijelove svijeta u kojem živimo, da nadoknadimo gubitak zemlje na kojoj uzgajamo hranu, da nadoknadimo gubitak zraka i gubitak pitke vode.

– Mi nismo divan narod, mi nismo čisti ljudi. To je laž. Mi samo slušamo te floskule, a gdje god se okrenete vidite smeće po ulicama, rijekama, planinama. Zaboravili smo da vrednujemo bogatstvo prirode – poručio je građanima Arsenijević i dodao da je vrijeme da konačno poštujemo sebe i ono što je oko nas – prirodu.

U eksperimentalnom dijalogu, Arsenijević i Raščić prave “indeks gadosti“, i predviđaju groteskni distopijski scenarij u kojem nekontrolirano hara ekološko nasilje.