Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Studija pokazala

Žene koje rode u ranim dvadesetim su u većem riziku od dobijanja ovih bolesti

trudnoća
Foto: Pixabay
Ilustracija

Eksperti ističu da se žensko kardiovaskularno stanje zanemaruje u odnosu na muško, a najmanje se obraća pažnja na ove faktore jer se uzročnici najčešće traže u načinu života, a nisu uvijek tamo

Sudeći prema najnovijem istraživanju Imperial Collegea u Londonu, koje je obuhvatilo preko 100.000 žena, one koje rano dobiju menstruaciju, porode se vrlo mlade, ili imaju veći broj djece su u većem riziku od atrijalne fibrilacije, začepljenja koronarnih arterija, zastoja srca, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Studija pokazuje da do prijevremenog dobijanja menstrualnog ciklusa dolazi zbog povećanog BMI-a, odnosno telesne mase, prenosi B92.

Ono što je zanimljivo jeste da se teorija koja je tvrdila da je menopauza glavni krivac za ove tegobe “pobija” jer ne postoji dovoljno dokaza koji je dokazuju.

Dr Fu Siong Ng, autor studije, rekao je sljedeće:

“Iako ne možemo tačno da odredimo koliko ovi faktori povećavaju rizik za kardiovaskularne bolesti, naše istraživanje pokazuje da je reproduktivna istorija izuzetna važna i možda čak i od kardinalnog značaja. Potrebno je raditi na daljnjem istraživanju kako bi žene dobile najbolju moguću preventivnu njegu.”

Bitno je napomenuti da su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrtnih ishoda kod ženske populacije.

Eksperti takođe ističu da se žensko kardiovaskularno stanje zanemaruje u odnosu na muško, a najmanje se obraća pažnja na ove faktore jer se uzročnici najčešće traže u načinu života, a nisu uvijek tamo.