Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

forum građana

Zeničani održali tradiciju Čimburijade, uz poštivanje propisanih mjera

cimburijada

Iz Foruma građana Zenice zahvalili su se sugrađanima

Forum građana Zenice, zbog loše epidemiološke situacije, ni ove godine nije organizirao prateće kulturno-zabavne i druge sadržaje u sklopu tradicionalne Čimburijade i uputio je apel građanima da odustanu od masovnog okupljanja.

Iz Foruma građana Zenice zahvalili su se sugrađanima što su prihvatili njihov apel i uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, svako na svoj način, u kućnoj atmosferi i u manjim grupama, obilježili dolazak proljeća i tako nastavili ovu zeničku tradiciju.

Primjereno aktuelnoj situaciji Forum građana Zenice je u sklopu Čimburijade – 2021 organizirao određene sadržaje i aktivnosti. Urađen je promotivni video-spot o pravljenju zeničkog čimbura, kao jednog od simbola Čimburijade.

Na objavljeni konkurs za fotografije o temi “Zenički čimbur u doba korone” pristigle su brojne fotografije, a u skladu s kriterijumima, odabran je uži izbor od 20 fotografija. Na osnovu broja glasova putem facebook stranice nagrađene su fotografije koje su dostavili: Amela Hukić, Edhem Fejzić, Ibrahim Krehmić, Mevla Zahirović, Fahrudin Heco, Haris Šarić i Nasiha Kadrić.

– U ovom periodu maksimalno smo se posvetili i pripremanju dokumentacije za nominiranje Čimburijade na listu nematerijalne kulturne baštine BiH, pri čemu imamo podršku Grada Zenica i Federalnog ministarstva kulture i sporta-sektor za kulturno naslijeđe – saopćeno je iz Foruma građana Zenice.