Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Magazin

Znate li kako se u vrijeme nacista zvalo Vilsonovo šetalište?

09/02/2016

Vilsonovo šetalište je sagrađeno za vrijeme Austro-Ugarske i pušteno je u promet početkom prošlog stoljeća.

Tada se nazivala “Kalajeva promenada”, prema imenu diplomate, političara, ministra finansija i poglavara BiH Benjamina Kalaja. Nakon pada monarhije, Kalajeva promenada dobija naziv “Vilsonovo šetalište”. Ovaj naziv je od 1941-1945 godine bio preimenovan u „Musolinijevo šetalište“

Vilsonovo šetalište dobilo je ime po 28. predsjedniku SAD-a Thomasu Wodroowu Wilsonu koji je 1917. godine objavio rat Njemačkoj, a time označio i kraj moćne Austro-Ugarske vladavine.

Vilsonovo šetalište je sagrađeno za vrijeme Austro-Ugarske i pušteno je u promet početkom prošlog stoljeća. Tada se nazivala „Kalajeva promenada“, prema imenu diplomate, političara, ministra finansija i poglavara BiH Benjamina Kalaja.

Nakon pada monarhije, Kalajeva promenada dobija naziv „Vilsonovo šetalište“. Ovaj naziv je od 1941-1945 godine bio preimenovan u „Musolinijevo šetalište“. Kada je pala fašistička ideologija, naziv ulice je ponovo vraćen, da bi se 1960. godine ime opet promjenilo i ova ulica je dobila naziv „Omladinsko šetalište“. I na koncu ovom šetalištu je po treći put vraćen naziv Vilsonovo šetalište.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.