Magazin

Zvukovi iz najdublje tačke u okeanu zbunili naučnike VIDEO

14/03/2016

Novo istraživanje došlo je do otkrića da vještački i prirodni zvukovi mogu da dopru čak do dna okeana. Naučnici su po prvi put stavili titanijumom obloženi mikrofon na dno Pacifika, u Marijanski rov, koji je zvanično nadublji dio svjetskih okeana.
Hidrofon je po prvi put snimio zvuke iz Marijanskog rova, koji se nalazi na dubini od 11.000 metara ispod nivoa mora. Tamo je ostao tri sedmice, a snimci koje je zabilježio iznenadili su naučnike.

– Mislili smo da je najdublji dio okeana istovremeno i najtiše mjesto na Zemlji, ali čak i tu se čuje konstatni zvuk, vještačkog i prirodnog porijekla. Ovdje dominiraju zvuci zemljotresa, zvuci kitova, kao i buka tajfuna 4. kategorije koji je prošao tokom snimanja. Čuje se i zvuk brodova, prepoznatljiv po buci koju prave propeleri broda – kaže Robert Dzijak iz Nacionalne okeanske i atmosferske administracije, naučnik koji je predvodio ovo istraživanje.

https://youtu.be/h0d7lOfxWd0

Cilj studije je bio da dobije tačne mjere zvuka kako bi naučnici u budućnosti mogli da utvrde da li se nivo buke povećava. Ipak, ispostavilo se da je dno okeana nezgodno mjesto za ove studije.

https://youtu.be/Ce7-9by7Ty4

Poslušajte šta se čuje na najdubljoj tečki na planeti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.