Član IO NSBiH i kladioničarska mafija: Kuharu Slavije 6.000 KM da drogira igrače Košica!

nsbih_izvrsni_odbor

Rumunska “Gazeta”, dobila je u posjed dosijeu iz Bochuma, o najvećem otkrivenom slučaju namještanja utakmica u istoriji.

Rumunski je medij objavio detalje pokušaja mafijaških oklada na utakmice bukureštanskog Dinama, a u tim se dokumentima spominje i Dragan Kulina, član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH!

Podsjećamo, Ante Šapina i Marijo Cvrtak osuđeni su na pet i po godina zatvora, njihov način rada objavila je Gazeta Sporturilor.

U jednom dijelu opisuje se pokušaj namještanja utakmkmice između Slavije i slovačkih Košica u pretkvalifikacijama za Ligu Evrope, odigrane 30. jula 2009. godine. Kulina je tada bio predsjednik Slavije.

Prije utakmice Ante Šapina obratio se doktoru Slavije, naređujući mu da mu isplati 3.000 eura kuharu zaposlenom u hotelu gdje su boravili Slovaci. “Kuhar” je imao zadatak da stavi drogu u hranu igrača Košica, jer se Šapina želio kladiti na pobjedu bh. predstavnika.

Analizirajući presretnute razgovore i kasnija ispitivanja osumnjičenih i svjedoka, tužitelji su uvjereni da je kuhar prihvatio mito, ali nisu mogli dokazati da je droga stavljena u hranu.

U presretnutim razgovorima Šapina, Cvrtak i njegovi saradnici posvetili su mnogo vremena “metodi” koju si koristili.

No, na kraju utakmice, njihovo se raspoloženje potpuno promijenilo. Košice su slavile 2-0, a prema podacima tužitelja – Šapina je izgubio 10.000 eura na kladionici u Hrvatskoj. Njemački istražitelji nisu pronašli oklade na azijskom tržištu (gdje nema granica klađenja i nema kontrole uplata kao u Evropi), ali optužnica pokazuje da su Šapina i drugi često stavljali velike iznose u kladionice na Filipinima putem brokerske kuće u Londonu, s kineskim dioničarima.

“Znaš šta? Idi kod Kuline (predsjednika Slavije) i reci mu da mora biti 7 golova u sljedećoj utakmici. Dobiće 7.500”, stoji u jednoj od poruka Marija Cvrtka upućenoj Živku Budimiru.

Dragan Kulina

Budimir je tada bio sportski direktor NK Travnik, a Crvtak i Šapina su ga koristili zbog izvrsnog odnosa s Draganom Kulinom.

Isti likovi, plus nekoliko Turaka iz njemačkog podzemlja, akteri su i drugog slučaja pokušaja namještanja.

Pet mjeseci prije pokušaja drogiranja igrača Košica, Šapina i Cvrtak fokusirali su se na prijateljsku utakmicu između Slavije iz Istočnog Sarajeva i Dinama iz Bukurešta. Utakmica je odigrana 17. februara 2009. tokom zimskih priprema dvije ekipe u Antalyi.

Prema riječima tužitelja, “sponzori” utakmice – ljudi koji su finansirali aranžman – bili su dvojica turskih građana iz njemačkog podzemlja. Jedan od njih, Deniz Čelik, ima nudističke salone i erotske saune.

Čelik i još dvojica turskih građana sastali su se u kafeu “Evropa” u Hertenu, malom gradiću pokraj Gelsenkirchena, kako bi isplanirali namještaljku. Od ispitanih, tužitelji su saznali da je Deniz Čelik pripremio 200.000 eura za okladu (nije jasno koji će događaji biti postavljeni za klađenje u utakmici) i još 30.000 eura za – Dragana Kulinu, predsjednika Dinamovog protivnika.

Prema dokumentima iz Bochuma novac za Kulinu poslan je u Nurnberg, gdje ga je preuzeo Cvrtak i prevezao automobilom, preko Austrije, u Sarajevo. U jutarnjim satima uoči utakmice, Cvrtak je bio zajedno s Draganom Kulinom i trebao je poslati u Njemačku signal da je Kulina pristao.

No, Cvrtkov poziv “za potvrdu” iz Sarajeva nije došao.

“Morao sam dogovoriti utakmicu, predstavio sam predsjednika Kulini u Sarajevu ponudu koju je on odbio”, rekao je Cvrtak tužitelju tokom ispitivanja.

Utakmica je odigrana u popodnevnim satima utorka, 17. februara 2009., a završila je 1-1. Slavija je povela u 19. minuti a Dinamo je izjednačio u 35. minuti. Bio je to Dinamu drugi u nizu remi, nakon serije od 6 uzastopnih pobjeda zabilježenih u prijateljskim mečevima.

Nekoliko mjeseci kasnije Šapina i drugovi ponovo su “radili” Slaviju.

Za utakmicu protiv Aalborga, Šapina i Cvrtak odlučili su se direktno obratiti igračima bosanskog kluba, zaobilazeći predsjednika Kuline. Istražiteljima su taj potez objasnili sljedećim riječima: “To je zahtijevalo previše novca”.

Nakon toga UEFA je suspendovala trenera Aleksandra Božovića zbog kontakata s Antom Šapinom, koji mu je obećao nekoliko hiljada eura. Predsjednik Kulina nikada nije istraživan.

Naprotiv, 2011. godine imenovan je u Odbor za normalizaciju nakon međunarodne suspenzije Nogometnog saveza BiH, čiji član je bio i aktuelni predsjednik NSBiH Elvedin Begića. Na proteklim izborima u bh. fudbalu, kada je Begić dobio novi mandat, Kulina je izabran u Izvršni odbor NSBiH.