Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

cirkus traje četiri godine

Fudbalski sistem na obali Drine najbolja je slika Begićeve vladavine

Duric Begic

U svrhu kontrole rada i zaštite zakonitosti pozvani su i nadležni organi Vlade BPK Goražde da istraže gore navedene okolnosti i poduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom

Fudbalski savez BPK Goražde možda je i najbolji primjer kako funkcioniše fudbalski sistem u BiH u eri Elvedina Begića. Naime, FS BPK Goražde vjerovatno je jedina fudbalska organizacija u Evropi, u kojoj najmanje prava imaju najuspješniji klubovi. Predstavnici najuspješnijih fudbalskih klubova iz BPK ni ovaj put nisu učestvovali na fudbalskim izborima, niti su imali svoje kandidate. Iz prostog razloga jer nisu obaviješteni o njihovom održavanju, niti su njihovi delegati pozvani da učestvuju u istim. Sve to mirno već četiri godine gledaju i nadležne vlasti u BPK-a i čak asistiraju u ponižavanju najuspješnijih fudbalskih kolektiva, i legalizovanju svih odluka čelnika FS BPK Goražde bliskih aktuelnom predsjedniku NS BiH Elvedinu Begiću.

Takvo stanje traje več četiri godine. Četiri godine traje njihova borba da vrate oduzeta im prava, no bezuspješno.

U prostorijama Centra za kulturu Goražde održana je pres konferencija nekoliko fudbalskih klubova iz FS BPK Goražde, nakon još jednih izbora u kojima nisu učestvovali. Evo šta su poručili…

“Fudbalski savez BPK Goražde je nedavno održao Izbornu skupštinu kojoj nisu bili prisutni predstavnici sedam fudbalskih klubova, čime se nastavlja izborni inžinjering u FS BPK Goražde. Na toj Izbornoj skupštini izabrani su organi Saveza i delegati za više nivoe. Niti smo obaviješteni kada su se predlagali kandidati, niti smo predlagali svoje kandidate, niti su naši delegati dobili poziv za Izbornu skupštinu.

Inače, tokom protekle četri godine Fudbalski savez BPK Goražde je održavao sjednice Skupštine ignorišući rad i postojanje članica nekoliko sportskih klubova iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

U tom periodu, također, došlo je do flagrantnog kršenja odredba Statuta FS BPK Goražde na način da su na jednoj od sjednici Skupštine, donešene izmjene Statuta, a da tom pirlikom sjednici nije prisustvovao potreban kvorum od tri četvrtine delegata.

Pored ovih kršenja, u Statut FS BPK Goražde neovlašteno je upisan Fudbalski savez Općine Goražde, iako Općinski savez nikad nije donio Odluku o pristupanju kantonalnom Savezu niti je u to ime podnosio zahtjev. Na taj način FS BPK je pokušao izvršiti brutalnu diskriminaciju najjačih fudbalskih klubova sa prostora BPK Goražde, kao što su FK Goražde (Prva liga FBiH), NK Azot (Druga liga FBiH – Centar), SFK Libero (Prva liga FBiH – žene), te im u Skupštini FS BPK dodijelili po jedno delegatsko mjesto, u odnosu na klubove kantonalne lige koji imaju po tri predstavnika u Skupštini FS BPK Goražde.

Ovim naglašavamo da relacija između FS BPK i Fudbalskog saveza Općine Goražde nije validna, te da se za Izbornu skupštinu ne poziva Općinski savez nego fudbalski klubovi koji su i dalje članovi kantonalnog saveza.

Također, izražavamo sumnju u legitimitet nekoliko delegata koji su fiktivno prisustvovali sjednicama Skupštine FS BPK Goražde, jer isti nisu na zakonit način izabrani u svojim matičnim klubovima.

U svrhu kontrole rada i zaštite zakonitosti ponovo su pozvani i nadležni organi Vlade BPK Goražde da istraže gore navedene okolnosti i poduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom”, poručili su.