Kvalifikacije za SP u Rusiji: Večeras pada odluka u grupama C, E i F

engleska slovacka
FOTO Andy Hooper / Daily Mail

Utakmice desetog kola u kvalifikacionim grupama ”C”, ”E” i ”F”, koje su na programu večeras, donijeće odgovor na nekoliko otvorenih pitanja. Najzanimljivije bi trebalo biti u ogledima Poljske i Crne Gore u grupi “E“, odnosno u susretima između Slovenije i Škotske, te Slovačke i Malte u grupi “F“, prenosi Anadolu Agency (AA).

Poljacima je u ogledu sa Crnogorcima potreban bod kako bi ovjerili prvo mjesto u grupi i plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Njihovom porazu nada se Danska koja u Kopenhagenu dočekuje otpisanu Rumuniju. Danci bi pobjedom pred svojim navijačima, te eventualnim porazom Poljaka u Varšavi, osigurali direktan plasman na Mundijal. U suprotnom zaigraće u baražu.

I Crna Gora ima minimalne šanse za odlazak u baraž. Osim iznenađenja u Poljskoj izabranicima Ljubiše Tumbakovića potrebna je pobjeda Rumuna u Kopenhagenu. Ukoliko bi Crnogorci slavili rezultatom 1:0, a i Rumuni, o putniku u baraž odlučivali bi fair-play bodovi.

Naime, u slučaju takvog raspleta Danska i Crna Gora bi imali identičan broj bodova (19), identičnu gol razliku (plus deset) i identičan broj postignutih i primljenih golova (19:8), pa bi u baraž reprezentacija koja je bila disciplinovanija tokom kvalifikacija. Ako bi i taj parametar bio identičan, onda bi se putnik u baraž odredio žrijebom. U slučaju ubjedljivije ili pobjede od jedan razlike sa više postignutih golova od jednog, i naravno uz bilo kakav poraz Danske, “đetići“ bi zahvaljujući boljoj gol razlici išli u baraž.

Dosta jasnija situacija uoči posljednjeg kola je u grupi “F“, gdje je Engleska osigurala odlazak u Rusiju, a Škotska i Slovačka se bore za baraž. Škotima je potrebna pobjeda u Ljubljani, kako bi zadržali drugu poziciju, ali bi i dalje bilo upitno hoće li biti među osam najboljih drugoplasiranih reprezentacija koje će u baraž. Sve bi zavisilo od utakmica desetog kola u preostalim kvalifikacionim grupama. Slovaci se drugom mjestu mogu nadati, uz pobjedu nad Maltežanima, samo u slučaju da Škoti u “delželi“ odigraju neriješeno ili izgube.

Potpuno čista situacija pred posljednje kolo je u grupi “C“. Njemačka je pregazila konkurenciju ostvarivši devet pobjeda, čime je izborila nastup na SP, dok je Sjeverna Irska davno osigurala baraž. Stoga su utakmice desetog kola u ovoj grupi samo stvar sportskog prestiža.

– PAROVI I SATNICA DANAŠNJIH UTAKMICA –

GRUPA ”C”

OSLO: Norveška – Sjeverna Irska (20.45 sati), PLZEN: Češka Republika – San Marino (20.45), KAISERSLAUTERN: Njemačka – Azerbejdžan (20.45).

Poredak na tabeli: Njemačka 27 bodova, Sjeverna Irska 19, Češka Republika 12, Norveška 10, Azerbejdžan 10, San Marino 0.

GRUPA ”E”

ASTANA: Kazahstan – Armenija (18), VARŠAVA: Poljska – Crna Gora (18), KOPENHAGEN: Danska – Rumunija (18).

Poredak na tabeli: Poljska 22, Danska 19, Crna Gora 16, Rumunija 12, Armenija 6, Kazahstan 2.

GRUPA ”F”

VILNIUS: Litvanija – Engleska (18), LJUBLJANA: Slovenija – Škotska (18), TRNAVA: Slovačka – Malta (18).

Poredak na tabeli: Engleska 23, Škotska 17, Slovačka 15, Slovenija 14, Litvanija 6, Malta 1.