Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši kapiten

Shearer: Engleska nikada neće imati bolju priliku da osvoji EURO

engleska njemacka (1)

Da ste mogli odabrati nešto poput tog žrijeba, onda biste to i učinili – rekao je Shearer

Engleska nikada neće imati bolju priliku da osvoji Euro, ocijenio je bivši engleski kapiten Alan Shearer nakon pobjede “Tri lava” nad Njemačkom u osmini finala sa 2:0.

Engleska će sada igrati protiv Ukrajine za plasman u polufinale Eura 2020. godine u subotu na Olimpijskom stadionu u Rimu.

Ovo je bila runda u kojoj je Engleska znala da će morati igrati protiv drugoplasiranog iz grupe u kojoj su bili Francuska, Njemačka, Portugal i Mađarska, što su mnogi vidjeli kao glavnu prepreku ekipi Garetha Southgatea na putu do potencijalnog finala.

Zapravo, ulazeći u posljednju utakmicu u grupi protiv Češke, bilo je prijedloga da bi Engleskoj bilo bolje da završi kao drugoplasirana i uđe na drugu stranu ždrijeba. Ali s eliminacijom Njemačke i Holandije, Engleska, koja je na četvrtom mjestu FIFA svjetske rang liste, sada je jasan favorit za plasman u finale.

– Da ste mogli odabrati nešto poput tog žrijeba, onda biste to i učinili – rekao je Shearer za BBC One.

– Pobijedili smo Njemačku i učinili smo to na impresivan način. Ždrijeb je pristojan, rekao bih. Oni su na Wembleyu – znam da odlaze na sljedeću utakmicu – ali ako imaju dovoljno sreće da dođu do finala, to bi bilo šest utakmica na Wembleyju, a ne možete tražite nešto više od toga u ovakvoj atmosferi – kazao je on.

U drugoj polovici žrijeba, onu koju je Engleska izbjegla, nalazi se Belgija, prvorangirana ekipa svijeta, te još dvije od prvih sedam – Španija i Italija.

Niko u engleskoj polovini žrijeba nije rangiran iznad njih. Danska (10.) jedina je druga ekipa u prvih 10, a Ukrajina je sljedeća na 24. mjestu.