ok bih

Siniša Kisić: Sport je pred kolapsom

olimpijski tim bih AA3

Fazlagić je tokom predavanja naglasio da su zato sada, nego ikad ranije, važne investicije u sport i tjelesne aktivnosti koje pridonose zdravlju i jačanju imuniteta

U organizaciji Olimpijskog komiteta BiH danas je održan drugi dan predavanja na online Forumu sportista sa preko 40 učesnika, a među kojima su aktuelni stipendisti OK BiH te eminentni bh. sportisti.

Predavači su bili Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH, te Gianni Ghidini, trener bh. atletičara Amela Tuke.

No, prije predavanja učesnicima se obratio Siniša Kisić, potpredsjednik OK BiH.

– Zbog pandemije COVID-19 sport je pred kolapsom. Pogođen je čitav sektor do srži, kao što su sportisti, treneri, instruktori, zaposlenici u sportskim organizacijama, volonteri, sudije, delegati, fitnes klubovi, sportske dvorane i drugi – kazao je Kisić, naglašavajući bitnost mjera za spas sporta koje je OK BiH uputio prema Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara te entitetskim i kantonalnim vladama.

Po njegovim riječima, sve organizacije izgubile su prihode jer nisu u mogućnosti pružati svoje usluge treninga, takmičenja niti prikupljati novac kroz organizaciju turnira, takmičenja, seminara, trening kampova, utrka i slično. Također, izgubili su značajan dio redovnih prihoda od različitih vrsta naknada poput članstva, licenciranja, učešća i pretplate.

– Sportisti nisu samo izgubili sezonu i s njom povezane finansijske koristi nego i svoje trenere i uopće mogućnost da se takmiče i treniraju, a što je povezano sa njihovim prihodima. To znači da mnogi od njih su izgubili priliku za dobivanje finansijske podrške od sponzora i javnih izvora na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini – kazao je Kisić tokom predavanja, dodajući da je OK BiH iz tog razloga uputio pismo nadležnim organima, u kojem su predložene mjere za podršku i spas sporta, a koje bi trebale biti sistemska, a ne pojedinačna platforma.

Fazlagić je tokom predavanja naglasio da su zato sada, nego ikad ranije, važne investicije u sport i tjelesne aktivnosti koje pridonose zdravlju i jačanju imuniteta.

– Da bismo stvorili održivu i zdravu BiH, sport i tjelesne aktivnosti moraju biti stavljene u središte svih politika i od presudne je važnosti da budu unutar rebalansiranih budžeta na svim nivoima vlast – kazao je Fazlagić, dodajući da su sportisti razočarani višedecenijskim odnosom nadležnih organa prema njima i njihovom radu, trudu i uspjesima.

Fazlagić je, također, konstatovao da je već sada sport pred kolapsom i da je budućnost neizvjesna za sve sportove, a posebno za olimpijski i vrhunski sport.

Ghidini je kazao da su sportisti sada u situaciji koja se rijetko dešava, a kada moraju prilagoditi trenažni plan nepredviđenim okolnostima.

Inače, Gianni je učesnik na nekoliko Olimpijskih igara i osvajač olimpijskih, svjetskih, i evropskih medalja sa svojim atletičarima. Trenutno trenira Amela Tuku i Abedina Mujezinovića.

Predavanja, koja je organizirao Olimpijski komitet BiH, izazvala su veliku pažnju svih bh. vrhunskih sportista, saopćeno je iz OKBiH.